17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUn milion de euro pentru ecologizarea Vaii

Un milion de euro pentru ecologizarea Vaii

Reprezentantii Uniunii Europene aloca pentru Valea Jiului aproximativ un milion de euro pentru ecologizarea zonelor montane cu potential turistic. Banii vor ajunge pentru statiunile Parâng si Straja, din care peste 811.000 de euro reprezinta un grant nerambursabil Phare, iar 100.000 de euro – contributia bugetelor locale. Fondurile sunt acordate prin programul Phare 2004 de coeziune economica si sociala „Schema de investitii pentru proiecte mici de gestiune a deseurilor“.


Primarul municipiului Petrosani, Carol Schreter, declara ca banii vor fi folositi atât pentru amenajarea unor platforme de colectare si echiparea cu pubele ecologice in cele doua zone montane, cât si pentru dotarea cu mijloace de transport pentru deseuri. „Este un prim pas in sprijinirea zonei montane pentru a se dezvolta din punct de vedere turistic. Termenul care-l avem la dispozitie pentru gestionarea deseurilor este de un an, iar in perioada urmatoare vom scoate la licitatie lucrarile de ecologizare care trebuie facute“, a declarat Schreter.


Pe lânga acest proiect, autoritatile locale vor sa faca o ampla investitie in infrastructura, in Masivul Parâng, printr-un program Phare al Uniunii Europene care va demara din 2007. Proiectul are o valoare de sapte milioane de euro, este finalizat deja si vizeaza realizarea aductiunii de apa si canalizarea cabanelor.


Deseurile din cele doua statiuni montane din Valea Jiului sunt o problema pe care nici proprietarii de pensiuni turistice si cabane nu o pot rezolva, dar nici autoritatile locale nu au avut posibilitatea sa intervina, din lipsa fondurilor. In fiecare an, sute de tone de deseuri ramân in munte si cu greu sunt colectate, iar singurii care s-au implicat au fost de fiecare data ecologistii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS