14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimarii si firme, „inecate“ in amenzi

Primarii si firme, „inecate“ in amenzi

Firmele din Dolj, Gorj si Hunedoara au intrat in conflict cu inspectorii Directiei Apelor (DA) Jiu. Dupa controale succesive la mai multe societati comerciale, amenzile au curs gârla: aproape patru miliarde de lei.


Zece unitati cu personalitate juridica, printre care si doua institutii ale administratiei publice locale, „au intrat la apa“ in luna august dupa descinderile inspectorilor de la Biroul de Inspectie Teritoriala a Apelor din cadrul DA Jiu. Din cele 3,9 miliarde de lei amenda, cinci sute de milioane au revenit Doljului. SC Fortan SRL, de exemplu, a fost sanctionata cu 250 de milioane de lei pentru ca functiona fara autorizatie de gospodarire a apelor. O situatie deosebita se gaseste la Consiliul Local Diosti, amendat cu 250 de milioane pentru ca a pus in functiune un sistem de alimentare cu apa fara a detine autorizatia de gospodarire a apelor, dupa cum se arata intr-un comunicat al DA Jiu. Primarul Dumitru Iliescu si seful Biroului de Inspectii din cadrul DA Jiu, Orodel Popescu, se contrazic in declaratii in privinta amenzii. Edilul-sef din Diosti a declarat ca nu stie de nici o amenda, cu atât mai mult cu cât in comuna nu a fost pus in functiune nici un sistem de alimentare cu apa in ultimul timp. „Sistemul de alimentare cu apa este vechi, de pe vremea regelui Carol al II-lea, si a fost implementat dupa incendiul din 1938. Avem autorizatie de functionare, dar trebuie sa o avizam anual. Asa ca impreuna cu cei de la Ape am intocmit documentatia pentru aviz pe care am si depus-o. In paralel, am depus documentatia si pentru modernizarea alimentarii cu apa si extinderii in Diosti si Radomir si separat in Ciocanesti, in cadrul unui proiect de 25 de miliarde de lei“, a declarat Iliescu.


Orodel Popescu spune insa ca amenda este justificata deoarece consiliul local nu a obtinut autorizatia de functionare. „Sistemul de alimentare cu apa arata jalnic. Nu ma intereseaza când a fost pus in functiune, daca s-a intâmplat acum cincizeci de ani sau recent. Cert este ca acela din Diosti nu are autorizatie de functionare“, a replicat seful Biroului de Inspectii DA Jiu.


Gorju-i fruncea la amenzi


Nu numai firmele si institutiile din Dolj au avut parte de „bucurii“ in buget. Cele mai multe contraventii din luna august 2006 au fost acordate societatilor din judetul Gorj, valoarea celor sapte amenzi ridicându-se la suma de 2,7 miliarde de lei. Astfel, inspectorii DA Jiu au sanctionat contraventional cu 750 de milioane pe SC VITROC PROD IMPEX SRL, deoarece exploata agregate minerale din balastiera pe raza comunei Catulene – Gorj, desi nu detinea autorizatia de gospodarire a apelor. Amenda de 250 de miloane fiecare au primit SC MASERATI SRL Ticleni (statia de sortare-spalare functiona fara autorizatie), SC TPSUT Rovinari SA (balastiera exploata fara autorizatie) si SC ECPROD SA ROVINARI (statia de sortare-spalare functiona fara autorizatie) De asemenea, Pastravaria Pestisani trebuie sa plateasca o suta de milioane de lei pentru ca nu a solicitat la termenele stabilite autorizatia de gospodarire a apelor, Primaria Telesti – 750 de milioane, deoarece nu respecta normele de igienizare pe râul Teslui, iar Primaria Stanesti – 350 de milioane intrucât agentii economici nu au cerut autorizatia la termenele stabilite. Si SC BG Rom Forest Petrosani din Hunedoara a amendata cu 750 de milioane deoarece nu a respectat regimul impus in zonele de protectie.


Digurile, la control


Controalele au inceput de luni si in privinta starii digurilor cu rol de aparare impotriva inundatiilor aflate pe râuri si pe Dunare. Inspectiile Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor vor dura pâna pe 30 noiembrie 2006. Pe lânga diguri, vor mai fi inspectate stocurile de materiale, planurile de aparare impotriva inundatiilor si fenomenelor meteorologice periculoase, precum si modul in care autoritatile locale cunosc atributiile ce le revin in situatii de urgenta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS