21.6 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal„Piratul XCVREI“, deferit justitiei

„Piratul XCVREI“, deferit justitiei

Procurorii doljeni l-au trimis in judecata pe cel mai mare realizator de CD-uri si DVD-uri pirat depistat vreodata in Craiova. Mihai Radu Popescu risca acum nu doar puscaria, ci si plata unor despagubiri de miliarde de lei vechi pentru incalcarea drepturilor de autor.


Parchetul de pe lânga Tribunalul Dolj a dispus trimiterea in judecata a lui Mihai Radu Popescu, bucuresteanul stabilit in Craiova, unde a fabricat si a comercializat mii de CD-uri si DVD-uri pirat.


Publicitate la vedere


Totul a inceput cu circa un an in urma, pe 1 august 2005, când politistii doljeni de la Serviciul de Investigare a Fraudelor au aflat ca Mihai Radu Popescu inscriptioneaza la domiciliul sau si ofera spre vânzare CD-uri si DVD-uri pe care este reprodusa muzica româneasca si straina, programe de calculator, filme si jocuri, fara a avea consimtamântul titularilor. Popescu isi facea publicitate prin presa locala, insa avea si un site pe internet – www.geocities.com/xcvrei – unde erau prezentate cataloage cu mii de titluri disponibile in materie de filme, softuri, muzica si jocuri. In ziare si pe site erau mentionate si mai multe numere de telefon. Clientii luau legatura cu el prin intermediul celor doua numere de telefon mobil si comandau exact filmul dorit, apoi se intâlneau cu el undeva in oras, pentru a-si primi produsul dorit si pentru a-i inmâna contravaloarea. Clientii mai vechi nici macar nu mai comandau prin telefon sau e-mail, ci il vizitau direct acasa pe realizatorul inregistrarilor-pirat.


Pretul produselor era derizoriu: un CD sau un DVD cu filme costa intre 30.000 si 60.000 de lei. Noutatile ajungeau la cel mult 100.000 de lei, in conditiile in care o reproducere oficiala a unui film ajunge in magazinele de specialitate la preturi de zece ori mai mari.


Captura impresionanta


Dupa ce au aflat cum si unde isi desfasura activitatea, politistii i-au facut o „vizita neanuntata“ lui Mihai Radu Popescu in imobilul sau din strada Râului. Oamenii legii au ramas muti de uimire când au intrat in casa cu pricina. Cinci computere ultraperformante inscriptionau nonstop CD-uri si DVD-uri, iar imprimanta tiparea copertele inregistrarilor. Politistii au ridicat 13.049 CD-uri si DVD-uri, dintre care 8.829 inscriptionate ilegal, iar celelalte erau pregatite pentru inscriptionare. Captura de inregistrari ilegale valora, pe piata neagra, circa 750.000.000 lei. Oamenilor legii le-a luat o zi si o noapte pentru a inregistra si clasifica toate inregistrarile-pirat confiscate.


Procurorii doljeni l-au deferit acum justitiei pe Radu Mihai Popescu, judecat in stare de libertate pentru savârsirea a trei infractiuni: realizare in scopuri comerciale de marfuri pirat, oferirea spre vânzare de astfel de marfuri prin anunturi publice ori prin mijloace electronice de comunicare, precum si reproducerea neautorizata a programelor de calculator purtatoare de drepturi de autor. Pentru cele trei fapte, „piratul“ risca pâna la cinci ani de puscarie.


Despagubiri


Reprezentantii firmelor ale caror drepturi de autor au fost incalcate s-au constituit parte civila in procesul lui Popescu, solicitând despagubiri ce ajung la suma totala de circa 3,59 miliarde de lei vechi din partea inculpatului.


Recidivist


Inculpatul Mihai Radu Popescu nu este la prima abatere, având la activ trei condamnari pentru furt calificat. A fost liberat conditionat din puscarie pe 4 martie 2002.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS