22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFantomele din consiliul judetean

Fantomele din consiliul judetean

12 fantome se aduna lunar in sediul Consiliului Judetean Dolj. Nu sperie pe nimeni, dar nici nu sunt prea multi care stiu de ele. In schimb, numai in acest an au la dispozitie peste doua miliarde de lei. Este vorba de membrii Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica (ATOP).


Intitulata Autoritatea Teritoriala de Ordine Publica, institutia care functioneaza in cadrul consiliului judetean nu pare sa-si fi atins scopul pentru care a fost creata. Infiintata in urma cu patru ani, in scopul eficientizarii activitatii politiei, ATOP s-a remarcat cel mai bine la inceputul anului scolar trecut, când membrii institutiei au propus reintroducerea uniformelor scolare in unitatile de invatamânt doljene, pe fondul unei cresteri a infractionalitatii in sistem. Practic, ATOP-ul este atât de „cunoscut“ incât tot anul trecut numai 11 doljeni au venit cu plângeri la ei, chiar daca au sediul la CJ, deci in mijlocul orasului. Cele 12 persoane care ar trebui sa stabileasca o relatie mai buna intre doljeni si politisti sunt: Stefan Bratu, consilier judetean – presedinte; Gheorghe Daniliuc, Paul Turturica, Gelu Visan, Ion Voiculescu, Remulus Chitu – consilieri judeteni, Nicolae Giurgiteanu – subprefect, Mircea Cantar – ziarist; Ileana Ionescu – presedinte SANITAS; Constantin Tumbar – decan Facultatea de Stiinte Economice, Georgel Enescu – chestor, IPJ Dolj; Constantin Tudor – comisar, reprezentant al Corpului National al Politistilor.


Vor sa mearga in comune si orase, dar nu au masini


Cât de cunoscuta este ATOP in rândul opiniei publice, cel mai bine o demonstreaza afirmatia lui Paul Turturica, presedintele Comisiei pentru probleme sociale, standarde profesionale, consultanta si drepturile omului, care spune: „Pâna in 2004 nici nu stiam de existenta acestei institutii. Treptat, ne-am gândit si am stabilit mai multe directii de actiune. Printre activitatile noastre mai importante se numara alocarea a 80 de milioane de lei pentru IPJ Dolj, sa tipareasca pliante informative si propunerea de introducere a unei tinute vestimentare specifice in scolile din judet“. Desi isi propusesera sa apara la televizor si la radio pentru a se face cunoscuti, ATOP-ul, ca institutie, nu a iesit la rampa in aceste mijloace de informare. Mai mult, in planul care viza scaderea infractionalitatii mai erau in proiect si o serie de demersuri pe lânga CJ Dolj, pentru achizitionarea de autoturisme, dar in acest domeniu lucrurile s-au oprit la stadiul de dorinta. „Vrem sa intarim contactul cu autoritatile locale, sa mergem in orase, comune, sa avem intâlniri directe cu cetatenii. Pentru ca nu am reusit sa ne dotam cu masini, pe care sa le punem la dispozitia politiei, m-am gândit ca la o viitoare sedinta de consiliu sa propun sa alocam o parte din bugetul nostru pentru suplimentarea cotei de benzina la posturile comunale“, a precizat consilierul judetean Paul Turturica.


Strategii si initiative


In timp ce dotarea cu autoturisme a fost amânata, alt membru stie ca deja s-ar fi achizitionat masini, demonstrând ca la ATOP nu prea stie stânga ce face dreapta. „Am obtinut masini pentru politie si ele au fost inscriptionate cu sigla ATOP“, a declarat Ileana Ionescu, care mai spune ca autoritatea „are o strategie“ pentru a-si indeplini menirea. Despre cât de cunoscuta este institutia din cadrul Consiliului Judetean Dolj in rândul populatiei, membrul ATOP recunoaste ca mai sunt multe de facut. „Noi am avut mai multe initiative, dar probabil ca ele nu au fost bine popularizate. Am facut sedinte cu elevii, am fost in comunitatile de romi, am avut sedinte cu membrii ONG-urilor si colaboram foarte bine cu jandarmii, politistii de la Transporturi Feroviare, Politia Comunitara, si nu numai“, a adaugat Ileana Ionescu.


Peste 70% din fonduri se duc pe indemnizatii


Pentru ca viata sa fie mai dulce la sate, ATOP-istii doljeni aveau de gând sa ia la rând comunele doljene si sa stea de vorba cu primarii si cu oamenii, pentru recomandari, respectiv ascultarea doleantelor taranilor. „Fac parte din structura ATOP dupa alegerile locale si cred ca activitatea noastra vine in folosul cetateanului. Am avut o intâlnire la Bailesti, cu consilierii locali, si vrem sa mai organizam astfel de actiuni. Pentru 2006 nu ne-am propus ceva deosebit, pentru ca noi mai mult venim cu propuneri, nu avem o influenta foarte mare“, a declarat consilierul judetean Ion Voiculescu. Chiar daca se intâlnesc o data sau de doua ori pe luna – in cazuri speciale, membrii ATOP incaseaza 10% din salariul sefului consiliului judetean, adica 4,7 milioane de lei brut.


„Avem la dispozitie intre doua si trei miliarde de lei pentru 2006, dar 70-80 la suta din bani se duc pe indemnizatii, asa ca nu ne mai ramâne foarte mult pentru activitatile noastre specifice.


Nu prea avem cu ce sa ne deplasam si asta e o mare problema. Stim ca nu suntem cunoscuti si, de aceea, am lansat o comanda pentru tiparirea de afise, fluturasi, sa mediatizam institutia“, a declarat Stefan Bratu, presedintele ATOP Dolj.


Politistii, multumiti de colaborare


Seful IPJ Dolj, comisarul Georgel Enescu, se declara multumit de colaborarea cu Autoritatea Teritoriala de Ordine Publica. „Ne-au platit toate pliantele prin care noi incercam sa combatem infractiunile de tâlharie; au achizitionat si un calculator performant pentru Serviciul Criminalistic. Cât despre dotarea cu masini, in Dolj nu s-a reusit acest lucru, data fiind si situatia grava cu inundatiile“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS