15.1 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAngela Cheita reinventeaza trecutul prin folclor

Angela Cheita reinventeaza trecutul prin folclor

Dupa ce o vara intreaga a cutreierat satele oltenesti pentru a aduna de la strabuni cântece stravechi, Angela Cheita se pregateste sa intre in studio pentru a inregistra un nou album.


Cântecele vechi oltenesti prin intermediul carora strabunii nostri isi exprimau durerile sau bucuriile nu sunt sortite pierii. Mai exista inca tineri interesati sa transmita mai departe traditiile si obiceiurile stravechi, iar Angela Cheita se numara printre acestia. Adolescenta de 17 ani este una dintre noile sperante ale muzicii populare de pe meleagurile oltenesti, care are grija sa cânte intotdeauna folclor autentic. Solista isi alege cu grija repertoriul, care place deopotriva tinerilor si celor mai in vârsta. Angela isi „culege“ piesele de la batrânii satelor, care le stiu de la bunicii si strabunicii lor. Un asemenea gest consuma insa foarte mult timp. Astfel, Angela si-a petrecut vacanta de vara cutreierând satele din Câmpia Româna in cautare de cântece vechi. Bineinteles ca adolescenta nu putea face singura o asemenea calatorie, ea fiind insotita de matusa si sora sa.


„Am mers in foarte multe sate de unde am adunat un numar destul de mare de cântece. Când ajungeam intr-o noua localitate il cautam mai intâi pe rapsodul satului care ne dadea mai multe informatii sau ne indruma spre batrânii care cunosteau piese vechi“, a povestit adolescenta.


Cântecele adunate vor putea fi ascultate curând in interpretarea Angelei, pentru ca tânara se pregateste sa intre in studio pentru a inregistra un album.


„Am adunat foarte multe melodii, dar in cele din urma am selectat 15 care se vor gasi pe viitorul meu material discografic“, a afirmat solista. Si fara indoiala ca albumul sau va fi unul de calitate, având in vedere ca orchestratia va fi asigurata de Ansamblul folcloric „Maria Tanase“.


I-a dat gata pe bulgari


Perindarile sale prin satele oltenesti nu au impiedicat-o insa pe adolescenta sa participe si la câteva competitii in aceasta vara. Prima distinctie care i-a bucurat vacanta de vara a fost obtinuta in cadrul unui festival desfasurat in Bulgaria, in perioada 2-17 iulie, unde a câstigat premiul special din partea juriului. De fapt, atât spectatorii, cât si membrii juriului s-au declarat foarte incântati de calitatile vocale ale Angelei Cheitei, incât i-au gasit si o porecla: „privighetoarea“. Adolescenta nu a mers singura in tara vecina, ci insotita de Ansamblul „Bordeiasul“ din Bechet, care a fost, de asemenea, distins cu premiul doi de catre juriul festivalului bulgar. La numai doua saptamâni dupa ce s-a intors din Bulgaria, Angela a mai participat la un concurs.


„Pe 2 august am participat la un festival interetnic de la Orsova care se numea «Otto Alspghei», unde am luat premiul special al juriului“, a spus craioveanca.


In prezent, solista asteapta sa intre cât mai repede in studio pentru a se putea apuca de lucru la noul sau album. „De-abia astept sa incep inregistrarile. Deocamdata nu stiu o data exacta când albumul va iesi pe piata, dar eu sper sa fie gata pâna vin Sarbatorile de iarna“, a precizat Angela.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII