14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBasescu: „Daca UE impune restrictii, România ia contramasuri“

Basescu: „Daca UE impune restrictii, România ia contramasuri“

Presedintele Traian Basescu a declarat, intr-un interviu acordat ziarului International Herald Tribune (IHT), ca, in cazul in care unele tari din UE vor ingradi accesul românilor pe piata de munca, România va aplica masuri similare pentru cetatenii acelor tari.


In interviu, Basescu a spus ca problema restrictiilor impuse românilor ar trebui rezolvata prin negocieri bilaterale. „Dar, daca exista tari care aleg sa aplice acest sistem in mod evident, România va aplica masuri similare cetatenilor din acele tari. N-ar trebui sa se bazeze nimeni pe timiditatea noastra“, a avertizat Basescu.


Interviul acordat de presedinte vine in momentul polemicilor din Europa, si in special din Marea Britanie, legate de eventuala impunere a unor restrictii pe piata muncii pentru cetatenii din România si Bulgaria, dupa aderarea celor doua tari la Uniunea Europeana. Potrivit IHT, presedintele României crede ca dezbaterea referitoare la migratia in statele europene este „generata de interese politice, si nu de realitatea din România“, acesta precizând ca România este tara care a atras in ultimii ani cel mai mare volum de investitii straine din sud-estul Europei. „România nu trebuie sa se autopedepseasca, crezând ca este o tara de mâna a doua“, a spus Basescu, citat de IHT. Cotidianul comenteaza ca tensiunile in legatura cu noul aflux de imigranti cresc pe masura ce se apropie raportul din septembrie al Comisiei Europene, document decisiv pentru aderarea României si Bulgariei. Toti cei 25 de membri ai UE au dreptul de a impune restrictii muncitorilor din noile state membre pe o perioada de sapte ani, reaminteste publicatia.


In 2004, 12 tari comunitare au facut acest lucru pentru muncitorii din opt state est-europene care au aderat in acel an; numai Marea Britanie, Irlanda si Suedia si-au deschis total pietele de munca. Saptamâna trecuta, ministrul britanic al comertului a declarat ca Londra intentioneaza sa limiteze numarul imigrantilor atât din România, cât si din Bulgaria.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS