15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGunoiul, aruncat in platforme de zeci de milioane de lei

Gunoiul, aruncat in platforme de zeci de milioane de lei

20 de platforme de gunoi la standarde moderne urmeaza sa fie construite in diverse cartiere din oras, pâna la inceputul anului 2007. Pentaru a pune in practica planul, executivul Primariei Craiova are nevoie de câteva sute de metri patrati de teren pentru amplasarea platformelor, dar si de câteva miliarde de lei, din bugetul local.


Dupa ce zeci de platforme de gunoi au fost retrocedate, autoritatile locale incearca acum sa multumeasca asociatiile de proprietari si sa le ofere alte locuri special amenajate de aruncare a reziduurilor menajere. Initiativa municipalitatii craiovene este abia la primii pasi, procedura fiind destul de anevoioasa si nu beneficiaza inca de finantarea necesara. Functionarii din primarie trebuie sa gaseasca mai intâi terenuri disponibile in raza asociatiilor, ai caror proprietari sa fie de acord sa le instraineze, dupa care vor fi nevoiti sa scotoceasca prin bugetul local pentru a lua banii necesari amenajarii platformelor. Pentru a respecta normele impuse de Uniunea Europeana, construirea acestora trebuie insa facuta la standarde moderne si sa nu produca disconfort locatarilor din zona. Cu alte cuvinte, craiovenii isi pot lua adio de la ghenele urât mirositoare care ii fac de cele mai multe ori sa ramâna ferecati in apartamente.


Amenajarea unei platforme, aproximativ 150 de milioane de lei


Pentru a pune in practica promisiunea, oficialii din Banie trebuie sa se pregateasca serios din punct de vedere financiar, având in vedere ca ridicarea unei platforme poate costa si 150 de milioane de lei, suprafata utilizata putând sa ajunga la 15 mp. „Am mai avea nevoie de 30 de platforme pentru a acoperi toate cartierele. Reprezentantii asociatiilor depun cereri la noi, dar pâna nu avem terenuri si bani pentru investitii, nu le putem promite nimic“, a precizat Adriana Motocu, directorul Directiei Tehnic, Investitii si Gospodarire Comunala. Totusi, legislativul craiovean ar dori ca pâna la inceputul anului 2007 sa inaugureze aproximativ 20 de platforme.


Ultimele investitii de acest gen, din 2006, care au ajuns la circa 450 de milioane de lei, au fost facute pentru amenajarea a trei astfel de constructii pe strazile Vasile Gerota (in zona Punctului Termic 3), G-ral Magheru (blocul 123) si Tabaci (blocul 1).


„Cu acesti bani, la fiecare platforma a fost realizat un gard din beton mozaicat, intarit cu plasa de sârma, s-a facut racordul la reteaua de apa si s-au montat apometre pentru contorizarea consumului, nefiind uitate nici sifoanele de pardoseala, pe unde sa se scurga apa. Alte cinci platforme nou-noute au fost realizate in 2005, pentru care s-a cheltuit aproximativ un miliard de lei“, a declarat viceprimarul Gheorghe Nedelescu. Municipalitatea ar vrea ca in perioada urmatoare sa amenajeze treptat si platformele de gunoi care sunt lipsite de apa si canalizare.


650 de amenzi pentru asociatiile care nu respecta legea


In timp ce unele asociatii de proprietari asteapta cu nerabdare platformele promise, cele care beneficiaza deja de un loc special de aruncat gunoaiele ignora normele de igiena. De la inceputul acestui an, Corpul de Control al Primariei Craiova a aplicat un numar record de 650 de amenzi. Valoarea acestora variaza intre zece si 25 de milioane de lei. Potrivit Adrianei Motocu, desi au fost sanctionate de mai multe ori, unele asociatii au ignorat respectarea legii. Alta problema pe care o intâmpina alesii locali, la acest capitol, este aruncarea in europubele a materialelor de constructii care nu mai sunt folosite.


„Angajatii Salubritatii trebuie sa ridice doar gunoaiele menajere, restul reziduurilor, spre exemplu, care rezulta din renovarea apartamentelor, trebuie platite separat. Banii sunt luati de la asociatii, deci de la toti locatarii. In cele mai multe cartiere, gunoiul este ridicat la un termen de doua zile“, a precizat Sorin Ciobanu, directorul Serviciului Public de Salubritate Craiova. Pentru a evita plata unor cheltuieli suplimentare si nejustificate, asociatiile de proprietari ar putea sa isi puna paza la platformele de gunoi sau sa demareze anchete de identificare a locatarilor care au aruncat gunoaiele nemenajere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS