28.2 C
Craiova
marți, 11 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalBacalaureat in alb

Bacalaureat in alb

Proba scrisa la Limba si literatura româna a examenului de bacalaureat, sesiunea de toamna, i-a pus in dificultate pe majoritatea candidatilor doljeni. Dupa nici o ora de la startul examenului, liceenii au parasit centrele de examen lasând in urma lor doar coli… albe.


Varianta 1 a biletului de examen la proba scrisa de Limba si literatura româna a examenului de bacalaureat, sesiunea de toamna, nu le-a purtat noroc candidatilor doljeni. Acest lucru a fost confirmat de o parte dintre elevi, de profesorii supraveghetori, dar si de membrii comisiei de bacalaureat. „Candidatii de toamna au fost tamâiosi rau de tot. In perioada examenului, majoritatea stateau si se uitau pe pereti. Câtiva, pe ici, pe colo, mai asterneau doua trei rânduri pe hârtie. Si asa, in mare parte colile de scris au fost predate profesorilor din comisie in alb. Sunt vai de mama lor. I-am intrebat, dupa ce au parasit sala de examen, ce le-a picat si au dat din umeri“, a spus prof. Constantin Lungulescu, vicepresedinte al comisiei de bacalaureat din centrul 1 de examen, de la Colegiul National „Gheorghe Chitu“ din Craiova. Potrivit profesorilor de specialitate, subiectele probei de Limba si literatura româna nu au avut un grad sporit de dificultate. „Daca ar fi constientizat mai mult importanta examenului, candidatii s-ar fi prezentat mai bine pregatiti. Oricum, sa nu uitam ca in aceasta sesiune nu candideaza vârfurile. Totusi, sa nu ne pripim. Vom vedea nivelul pregatirii lor abia dupa ce le vor fi corectate lucrarile“, a spus Ion Balanica, membru al comisiei de bacalaureat.


„Nu am facut nimic“


Fara a le pasa prea mult de consecinte, majoritatea candidatilor examenului de bacalaureat au recunoscut ieri ca nu au facut mare lucru la examen. „Subiectele nu au fost grele, dar oricum nu am facut cine stie ce. Sper totusi sa trec peste acest examen, chiar si cu cinci“, a spus Bogdan Ionescu, candidat in a doua sesiune a bacalaureatului. De aceeasi parere s-a declarat si Catalin Nencu: „Sincer, nu stiu ce mi-a picat. Am venit la acest examen mai mult din curiozitate. Nu am scris nimic pe coala de hârtie… asta e realitatea“.


Slaba pregatire a candidatilor a fost confirmata si de presedinta comisiei judetene de bacalaureat din cadrul ISJ Dolj, prof. Geanina Chirigiu, prezenta ieri in centrele de examen. „Oricum, nu ne asteptam la cine stie ce performante din partea lor. Dar, ar fi bine sa nu generalizam. Asa se intâmpla la fiecare examen, exista elevi bine pregatiti, constiinciosi, dar si lichele. Oricum, a fost proba cu cei mai multi candidati, 824 inscrisi, dintre care au absentat doar 27“, a spus presedinta comisiei judetene de bacalaureat. Potrivit calendarului de examen, mâine va avea loc proba D a examenului de bacalaureat, proba obligatorie a profilului, la care s-au inscris foarte multi candidati.


Sanse de a deveni student


Dupa promovarea examenului de bacalaureat, sesiunea a doua, candidatii au sanse mari de a deveni studenti. Potrivit conducerii Universitatii din Craiova, in prezent exista locuri suficiente la facultatile din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS