16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCriminalist, criminal la volan

Criminalist, criminal la volan

Un tânar de 26 de ani, din Tia Mare, si-a pierdut viata intr-un accident de masina, in urma cu mai bine de o saptamâna, dupa ce un criminalist, insotit de doi politisti, beti morti, a dat cu masina peste el.


Petrisor Bebe Pascu, soferul in culpa, a trecut cu masina peste victima, Octavian Capraru, convins ca a lovit un câine mort. Fara sa se gândeasca o clipa, s-a intors spre dimineata la Corabia, unde locuia, si-a lasat in drum amicii, dar n-a pomenit de incident. Tânarul strivit de masina politistului a fost descoperit de sateni sâmbata dimineata, 19 august, la ora 6.00, in santul de pe marginea drumului. Autorul, in schimb, a fost descoperit de-abia trei-patru ore mai târziu, când i s-au recoltat probe pentru stabilirea alcoolemiei si când acesta, recunoscându-si fapta, si-a si scris demisia.


Cu toata gravitatea faptei, dosarul nu poate merge mai departe, iar politistii nu pot incepe urmarirea penala pentru ca medicul criminalist Sorin Flaviu Lesnic, care a efectuat necropsia, a plecat in concediu fara sa intocmeasca raportul medico-legal. Rudele victimei sunt insa convinse ca s-a incercat din primul moment ascunderea cazului. Evenimentul a fost facut public de-abia dupa ce apropiatii lui Octavian au apelat la mass-media.


Si de data aceasta mortul ar putea iesi vinovat


O noapte obisnuita de distractie s-a transformat intr-o tragedie. Si victima, Octavian Capraru, de 26 de ani, din Tia Mare, si faptasul, Petrisor Bebe Pascu, si-au inceput seara la terasa, astfel ca pe amândoi i-a apucat dimineata „afumati“. Politistii incearca sa acrediteze ideea ca Octavian Capraru era atât de beat incât s-a lungit in mijlocul soselei si sustin ca au, in acest sens, marturia altui sofer, care l-a zarit cu câteva minute inaintea accidentului, lungit pe sosea.


Traseul soferului, de la plecarea din Corabia pâna la reintoarcerea acasa, l-au refacut colegii politisti. Bebe Pascu a plecat din Corabia vineri seara, insotit de agentul-sef adjunct Sabin Dinu, de la Ordine Publica Corabia, si subinspectorul Marius Ungureanu, de la Judiciar, tot din Corabia. Nici unul dintre ei nu avea permisiunea de la sefi de a parasi localitatea, dupa cum declara seful Politiei Corabia, Paul Musuroi. Au poposit prima data la Gârcov, la o discoteca, unde, se pare, au baut intre orele 21.00 si 22.30. Dupa aceea au plecat spre Izbiceni, unde la terasa s-au intâlnit cu Vladimir Mitran si Diana Niculescu (Diana, eleva la Scoala de Politie Câmpina, a facut si ea, cu ceva vreme in urma, practica la Politia Corabia). Toti cinci au pornit-o spre Tia Mare, de data aceasta cu autoturismul lui Vladimir, un Volkswagen. Se pare ca la terasa de la Tia Mare cei cinci chiar s-au intâlnit cu victima, inainte ca ei sa plece spre Rusanesti. Peste tot pe unde au trecut au consumat bauturi alcoolice. Spre dimineata, de la Rusanesti au pornit spre Izbiceni, in ideea ca acei trei politisti sa-si recupereze masina si sa plece acasa. Diana Niculescu si Vladimir Mitran au pornit spre Tia Mare, unde locuiesc, insa au observat ca ceilalti n-au plecat la Corabia, ci i-au urmarit. Diana si Vladimir au povestit anchetatorilor ca atunci au hotarât sa scape de urmaritori, virând stânga pe o ulita laterala (chiar aceea pe care locuia victima). Inainte insa de a vira, au zarit pe carosabil, la câteva zeci de metri, trupul unui barbat. Dupa un mic ocol, au iesit inapoi la drumul national si s-au apropiat sa vada ce e cu barbatul zarit intins pe sosea. Stiind ca din spate avea sa vina Pascu, l-au târât pe barbat in sant. Au crezut ca doarme, ametit de bautura, si sustin ca nu si-au dat seama ca Octavian Capraru fusese deja lovit de masina amicului lor Pascu, au declarat cei doi anchetatorilor. In sat s-a auzit ca, in momentul in care il târau pe Octavian in sant, acesta ar fi cerut ajutor. Pe care i l-au dat… abandonându-l. Dupa isprava au mers linistiti acasa si au tacut mâlc si a doua zi, când politistii se chinuiau sa dea de urma soferului care l-a lovit pe Capraru. Cei doi au intrat in atentia anchetatorilor câteva zile mai târziu, când s-a stabilit cum si-a petrecut Pascu seara cu pricina.


Despre ultima seara a lui Octavian Capraru, parintii acestuia isi amintesc cu usurinta. „S-a spalat si a plecat in sat pe la opt si jumatate. S-a intors pe la unsprezece si jumatate, s-a schimbat si a plecat la terasa. A fost ultima data când l-am vazut. Inainte sa plece mi-a cerut sa-i dau un pahar de tuica sa bea cu al batrân, cu taica-meu. Nu se omora cu bautura, bea si el ca oricare“, a povestit Tudor Capraru, tatal tânarului.


Lenuta Puiu, sotia administratorului terasei din localitate, a povestit ca Octavian a ajuns la terasa pe la ora 1.30. „Nu era beat, n-a cumparat nimic, in schimb i-a oferit cineva o bere. A stat la masa cu alti baieti, era un baiat distractiv“, a declarat Lenuta.


„Pascu asta mi-a mai facut probleme si când aveam discoteca“


Politistul, a mai spus femeia, a venit pe terasa pe la 12.00. „Era beat mort, am vazut ca era beat. De ceilalti doi, Diana si Vladimir, nu-mi amintesc daca erau cu el la masa, insa el mi-a atras atentia pentru ca il cunosteam mai de mult. Pascu asta mi-a mai facut probleme si când aveam discoteca, acum sapte-opt ani. Se imbata si facea scandal, se lua la bataie, spargea sticle… Nu patea niciodata nimic, pentru ca taica-sau era sef de post la Izbiceni. Aici a copilarit, pe-aici si-a facut veacul“, a povestit Lenuta Puiu. Superiorii, in schimb, aveau pâna la incident o parere foarte buna despre Bebe Pascu. „Eu cred ca nu si-a dat seama ca a trecut peste un om. Sigur nu si-a dat seama, altfel oprea. Daca o sa vorbiti cu el o sa vedeti ca e o fire emotiva, fragila, nici macar sa te gândesti ca ar putea sa faca asa ceva. Noi mai avem câte o sanctiune la regimul circulatiei, ceva, el nu avea nici macar atât. Era un baiat linistit, la locul lui, un tânar de viitor, a avut calificativul «foarte bine» pe 2005…“, a declarat comandantul Politiei Corabia, Paul Musuroi.


Dosarul nu poate merge mai departe din vina medicului legist


„Nu exista nici un dubiu in privinta autorului, locului comiterii faptei, masinii cu care s-a savârsit fapta sau identitatii celor care au târât victima in sant. (…) Noi nu putem insa incepe urmarirea penala pentru ca nu avem raportul medico-legal. Medicul Lesnic a facut autopsia si a plecat in concediu, fara sa ne lase raportul. N-avem ce face, asta am spus si sefilor de la IGPR când ne-au intrebat de ce nu merge dosarul mai departe“, a mai declarat comandantul Paul Musuroi.


Urmeaza sa se stabileasca si alcoolemia pe care soferul vinovat a avut-o la data comiterii accidentului, avându-se in vedere faptul ca recoltarea probei s-a facut la noua ore dupa accident, dupa ce s-a identificat autoturismul si s-a stabilit autorul. Ceilalti doi ocupanti ai autoturismului Cielo implicat in accident nu vor mai fi inaintati in grad cel putin doi ani, chiar daca din primele cercetari s-a stabilit ca acestia nu au avut habar de cele intâmplate, pentru simplul motiv ca dormeau dusi pe bancheta din spate.


Pentru rudele victimei aceasta nu este insa o consolare. Fratele acestuia, Cristian Capraru, n-a renuntat nici acum la ideea ca Tavi a fost, de fapt, accidentat in alta parte si adus acolo. Asta pentru ca in sat s-a auzit ca autorul ar fi incercat, dupa ce a trecut peste el, sa-l arunce undeva la marginea satului, dar cum la capatul ulitei era intins un cort de nunta si câteva persoane se aflau afara pentru a-l pazi, ar fi renuntat la idee. Cristian considera ca fratele sau nu avea ce sa caute in acel loc, dincolo de ulita spre casa, si i se pare cel putin ciudat ca dupa accident, când inca nu-si ingropase fratele, Cornel Gârcel, tatal unui coleg de facultate al lui Bebe Pascu, i-a oferit o suma de bani – „cât hotarasc rudele“, pentru a nu face valuri. Cum nimeni si nimic nu-i mai poate aduce fratele inapoi, vrea doar ca adevarul sa iasa la iveala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS