20.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMuzica populara atrage tineretul

Muzica populara atrage tineretul

Muzica populara din zona Olteniei are foarte multi reprezentanti de seama, care au reusit sa strânga la spectacolele lor o multime de oameni.


Livia Celea are 14 ani si este din comuna Bralostita. A inceput sa cânte de la o vârsta foarte frageda, de când era la gradinita. La noua ani a inceput sa faca si cursuri de muzica la Casa de Cultura din orasul Filiasi cu profesoara Paula Sâmbrian, iar la 12 ani s-a transferat la Liceul de Arta „Marin Sorescu“ din Craiova, unde este, in prezent, eleva in clasa a opta, studiind pianul si oboiul. In paralel cu aceste cursuri de la liceu, Livia este si eleva a Scolii Populare de Arta din Craiova, in anul doi. Ii place foarte mult muzica populara, in special cea din zona Olteniei. Acest talent l-a mostenit de la mama sa, careia ii place sa cânte la fel de mult ca si Liviei si care este foarte mândra de tot ceea ce a realizat fiica sa.


Interpreta a cântat si pentru postul de televiziune Etno TV impreuna cu membrii formatiei din care face parte, „Trio Lira Craiova“, Florin Alexandru Buzatu, de 15 ani, si Catalin Buzatu, de 19 ani, doi instrumentisti foarte talentati. Cei doi sunt verisori si o acompaniaza pe Livia la orga de mai mult timp. Si ei sunt elevi ai Scolii Populare de Arta din Craiova, in anul intâi, si studiaza acordeonul cu profesorul Nelu Stoian.


In acest an, Livia a participat la emisiunea concurs „Vedete in devenire“ realizata de Radio Oltenia Craiova. A luat locul intâi la festivalul de muzica populara de la Caracal „De Dor, De Primavara“ si la Calafat, la un festival de muzica populara organizat cu ocazia zilelor orasului. Pe lânga acestea a avut si foarte multe participari la numeroase spectacole realizate la Casa de Cultura din Filiasi, Bailesti, si Muzeul Olteniei din Craiova (Casa Baniei – sectia de Etnografie) cu ocazia zilelor satului românesc, unde au cântat alaturi de nume sonore din muzica populara româneasca: Niculina Stoican, Petrica Mâtu-Stoian, Nina Predescu si multi altii.


Maria Ciobanu, model pentru Livia


„Imi place foarte mult Maria Ciobanu, pe care o ascult tot timpul cu foarte mare drag si imi doresc sa pot ajunge la fel de iubita de public cum este dânsa“, a declarat Livia Celea.


Impreuna cu formatia in care activeaza, Livia a scos deja un album de muzica, lansat pe piata atunci când avea doar 11 ani. Albumul se intituleaza „Floare alba de muscata“, are unsprezece piese, dintre care trei sunt instrumentale.


„Melodia mea preferata este chiar melodia care da numele albumului. Aceasta piesa este compusa de mama mea si are versuri foarte frumoase. Din pacate, nu se mai difuzeaza, pentru ca are deja trei ani de când l-am lansat. Pentru viitor dorim sa scoatem un nou album cu piese culese din zona Olteniei“, a spus Livia.


Livia isi doreste foarte mult sa termine liceul de arta si apoi sa mearga la Conservator. Muzica insa nu este singura sa preocupare. Matematica este o alta placere a Liviei si spera sa poata ajunge cândva profesoara de matemetica.


„Ceea ce fac acum pot spune ca fac din placere. Imi doresc sa-mi termin liceul ori in Craiova, ori in Târgu Jiu, dar tot la Liceul de Arta, apoi sa incerc sa fac si Conservatorul. Pe lânga acestea, as vrea sa fac si o facultate ca o alternativa la cariera muzicala, pentru ca in viata nu stii ce se poate intâmpla. Imi place foarte mult matematica si as vrea, daca ma ajuta Dumnezeu, sa ajung profesoara de matematica, daca nu cel putin de muzica“, a spus Livia.


In viitor, Livia asteapta cu neradare sa implineasca 16 ani pentru a putea participa si la renumitul festivalul „Maria Tanase“ de la Craiova.


„La acest festival nu se poate participa decât daca ai 16 ani, iar eu am numai 14, dar peste doi ani am sa pot participa“, a spus Livia Celea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS