18.3 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMinora moarta in conditii suspecte

Minora moarta in conditii suspecte

Cristina G., de 17 ani, era internata de mai multi ani in centrul din orasul Babeni. Tânara era imobilizata la pat si in noaptea de 18 spre 19 august i s-a facut rau. Angajatii centrului au chemat ambulanta, iar fata a fost internata la Sectia de pediatrie a Spitalului Judetean, dar pe 20 august a murit. In urma autopsiei s-a stabilit ca minora a decedat din cauza unei hemoragii digestive superioare, fapt care a trezit banuieli si a fost anuntata procuratura. Nicolae Badea, directorul executiv al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Vâlcea, a declarat ca a deschis o ancheta si in cadrul institutiei. „Fata era imobilizata la pat si suferea de encefalopatie cronica infantila, intârziere mintala profunda, tetrapareza spastica, epilepsie. Am demarat si noi o ancheta care e condusa de directoarea adjuncta Roxana Radu, pentru a vedea daca e vorba de culpa in cadrul institutiei. Dupa deces am instiintat procuratura, iar ancheta e in desfasurare“, a spus Nicolae Badea. La centrul din Babeni sunt aproximativ 90 de copii cu dizabilitati, iar o parte dintre ei au trecut de vârsta majoratului si trebuie mutati intr-un centru de adulti.


„Nu invinovatesc pe nimeni“


Roxana Radu, directoarea adjuncta a DGASPC Vâlcea, care se ocupa de ancheta, a precizat ca dupa moartea fetei au dat declaratii toti angajatii centrului.


„Am vorbit cu angajatii centrului, care, conform declaratiilor date, au chemat ambulanta, in noaptea de vineri spre sâmbata, la ora 2.00, dupa ce fata a prezentat varsaturi. Salvarea a intârziat si a ajuns pe la ora 4.00, iar fata a fost internata in Sectia de pediatrie, dupa care a murit duminica dimineata, in jurul orei 8.00. S-au facut investigatii si la spital dupa moartea fetei. Nu invinovatesc pe nimeni de moartea ei, desi salvarea a venit dupa doua ore, pentru ca era un organism tarat, cu o imunitate foarte scazuta“, a mentionat Roxana Radu. Paul Podarelu, directorul adjunct al Serviciului Judetean de Ambulanta (SJA) Vâlcea, sustine ca ambulanta a ajuns la timp la solicitare si ca nu a intârziat: „La ora 2.20 a plecat ambulanta la centrul de la Babeni, de unde a luat-o pe fata, care avea hemoragie digestiva si a dus-o la Unitatea de Primiri Urgente, la Pediatrie. Fata a murit duminica si nu e treaba noastra, noi ne-am facut datoria, iar ambulanta nu mai are nici un amestec“.


„Nu se stie de unde a pornit hemoragia“


Roxana Radu a participat la autopsia fetei de când a inceput pâna când s-a sfârsit, deoarece a vrut sa vada daca i s-au dat medicamente. Directorul adjunct al DGASPC a spus ca diagnosticul pus de medicul legist in urma autopsiei a fost hemoragie digestiva superioara si insuficienta renala. „Am vazut fiecare organ in parte, dar nu inteleg de unde a pornit hemoragia digestiva, pentru ca nu i s-au dat medicamente. Medicul legist mi-a spus ca pe un organism tarat ca al ei putea sa apara o hemoragie sau sa fi izbucnit o viroza. Am anuntat si Parchetul, care a deschis o ancheta in acest caz. In urma examenului medico-legal si dupa primele investigatii, procurorii ne-au dat voie sa o inhumam, pentru ca nu s-a considerat ca e o moarte violenta. Acum asteptam sa vina rezultatele toxicologice de la Bucuresti, pentru ca s-au trimis probe si ei sunt cei care ne pot da rezultatul, pentru ca nu se stie de unde a pornit hemoragia“, a sustinut Roxana Radu. Daniel Roncea, medicul care a autopsiat-o pe fata, a precizat ca minora a murit din cauza unei hemoragii digestive superioare si a insuficientei renale. „Vrem sa aflam de unde a pornit aceasta afectiune. S-au luat probe pe care le-am trimis la Bucuresti, la Institutul de Medicina Legala pentru a face toxicologia, si acum asteptam si probele de cabinet care urmeaza sa iasa la microscop“, a declarat Daniel Roncea. Parintii fetei sunt despartiti, tatal e de prin Gorj, iar mama e din comuna Zatreni. Acestia au fost anuntati de directie ca le-a murit fata, iar mama a venit si a luat-o miercuri de dimineata ca sa o inhumeze.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS