19.5 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCentrul Baniei, la cota 15 miliarde si o amenda

Centrul Baniei, la cota 15 miliarde si o amenda

UTI International, contractantul lucrarii de modernizare a centrului, a incasat in aproape patru luni 15 miliarde de lei pentru ce s-a muncit si o amenda de 50 de milioane de lei, pentru nereguli la organizarea de santier.


Primaria Craiova nu a platit decât 15 miliarde de lei vechi firmei UTI, conform documentelor justificative, pentru tot ce s-a facut pâna acum in santierul de modernizare a centrului Baniei, au aratat ieri specialistii de la Serviciul investitii al administratiei. Agitatia a inceput in primele zile ale lunii mai si urmeaza sa se stinga, conform contractului dintre Consiliul Local Craiova si UTI International, in octombrie 2006, când, implicit, constructorii ar trebui sa incaseze si ultimul banut din cele peste 210 miliarde, valoarea initiala a investitiei. Despre viramentul de pâna acum, primarul Antonie Solomon spune ca este „o nimica toata“, precizând: „Cum se grabesc (constructorii – n.r.), asa isi primesc banii“. Daca vorbim de viteza de reactie a firmelor implicate, Solomon recunoaste ca multe rotite ale masinariei din centru se misca greu si ca are periodic meci cu sefii din santier. Cât despre dovada ca societatile angrenate isi merita aceste 15 miliarde, primarul a spus ca platile se fac in temeiul devizelor de lucrari si a notelor de receptie, insotite, dupa caz, de avizele arhitectului. Subalternii sai apreciaza ca suma mentionata nu reprezinta insa automat si cota tuturor actiunilor din santier, in principal din doua motive. In primul rând, mai multe elementele ale proiectului sunt incepute si se afla in diverse stadii, insa nu s-a facut receptia, asadar nu sunt nici achitate, si, in al doilea rând, componentele cu valoare ridicata – paviment, fântâni etc. – vor fi amplasate intr-o faza mai inaintata a investitiei. Directorul Marin Toma, reprezentant al UTI, a confirmat in doua vorbe aprecierile functionarilor publici: „Ce e mai scump de-acum vine“.


Santierul-pericol


Consilierii Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Dolj au verificat recent modul in care sunt aplicate in centru prevederile referitoare la securitatea muncii si au constatat o serie de nereguli in organizarea de santier. Concluzia specialistilor ITM este ca UTI International a incalcat mai multe normative specifice care prevad incercuirea zonei de lucru si ca planurile de securitate a muncii nu au fost intocmite corespunzator. „UTI a fost amendata cu 50 de milioane de lei pentru nerespectarea unor norme din domeniul organizarii de santier“, a afirmat ieri inspectorul-sef al ITM, Silviu Cotiga.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS