19.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal„Carol I“, cosmetizat cu bani de la guvern

„Carol I“, cosmetizat cu bani de la guvern

Colegiul National „Carol I“ din Craiova a intrat recent in posesia celor 600.000 RON, bani alocati de Guvernul României, prin Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC), pe anul 2006. Potrivit conducerii scolii, cu banii in cont, lucrarile de reabilitare, consolidare si reparatii capitale ale unui imobil al scolii – corpul III – pot demara.


„Banii acestia sunt mana cereasca pentru noi. Când spun acest lucru argumentez cu faptul ca, fara ei, nu puteam incepe lucrarile de reabilitare a corpului III al Colegiului, imobil care a avut de suferit la cutremurul din 1977 si care la un eventual cutremur ar cadea cu siguranta“, a explicat directorul Colegiului „Carol I“, prof. Daniel Barbu. Potrivit sursei citate, de-a lungul anilor, cladirea a mai fost cârpita, dar o reparatie capitala nu s-a realizat niciodata. „In primul rând ne gândim la dezastrul care s-ar putea produce si pe care nu si-l doreste nimeni. In acest spatiu stau zilnic, pe timpul scolii, aproximativ 900 de persoane, elevi si profesori. Corpul are 11 sali de clasa, o sala de festivitati amplasata la ultimul nivel al cladirii, cu peste 200 de locuri, si laboratoare“, a completat Daniel Barbu. De asemenea, directorul institutiei de invatamânt craiovene a mentionat faptul ca lucrarea de anvergura nu va afecta sub nici o forma procesul de invatamânt al elevilor, dar va crea totusi un usor disconfort. „Am facut in asa fel incât elevii si dascalii sa fie mutati in noul an scolar in alte sali de clasa: in corpul I si II, deja reabilitate, cât si in scoala mica. In prezent, incercam sa stabilim noi cai de acces pentru elevi“, a precizat Daniel Barbu, care a adaugat si faptul ca lucrarea trebuie demarata cât mai repede posibil pentru a putea fi finalizata pe 31 decembrie 2006, termen-limita stabilit de MEdC. „Daca asa ni s-a impus, asa vom face. In caz contrar, ministerul de resort ne-a informat ca daca banii alocati pentru acest an nu vor fi cheltuiti vor fi distribuiti altor judete“, a concluzionat managerul colegiului.


Apa calda pentru scolari


Alta lucrare pe care conducerea scolii intentioneaza sa o demareze in lunile urmatoare, cel mai târziu in luna octombrie, este aceea de montare a unui boiler care sa distribuie apa calda curenta la grupurile sanitare existente in scoala mica a Colegiului, imobil unde invata elevi ai claselor primare si gimnaziale (I-VIII). „Cu ajutorul acestui boiler, elevii nostri vor putea folosi la grupurile sociale apa calda. Este vorba de trei niveluri cu câte doua toalete. Investitia totala a acestei lucrari nu va depasi suma de 50 de milioane de lei“, a spus Daniel Barbu.


Caminul Colegiului „Carol I“, gaura in vistieria scolii


Un punct nevralgic si netratat de ani buni al Colegiului National „Carol I“ din Craiova il constituie, si in anul scolar 2006-2007, caminul unitatii de invatamânt. Spatiu care, in opinia conducerii scolii, nu aduce profit institutiei de invatamânt. Ba mai mult, inghite sume mari de bani. „In mod direct nu critic pe nimeni. Dar, in urma cu un an, a existat chiar propunerea de desfiintare a acestui imobil. Motivul, caminul inghite prea multi bani si necesita prea multe reparatii. Degradarea s-a produs din cauza celor care s-au tot perindat pe aici. Au stat tot felul de echipe de muncitori care nu au intretinut deloc spatiul. Daca anul trecut am primit bani de la bugetul consiliului local, aproximativ 1,5 miliarde de lei, anul acesta ne-am gospodarit cum am putut. Am reparat parterul cu echipele de muncitori care au stat in camin pe perioada verii si am igienizat etajele superioare. Dar toate costa si in acest ritm riscam sa ajungem la faliment“, a explicat directorul Colegiului, prof. Daniel Barbu. Potrivit sursei citate, caminul cu pricina nu a reprezentat niciodata un punct forte al scolii. „De ce sa ne ascundem dupa deget. Asta e realitatea. Caminul a fost pentru noi o gaura neagra, dar incercam in acest an sa redresam situatia. Vom transforma acest spatiu intr-o sursa externa de venit“, a explicat Daniel Barbu.


La cantina de la „Carol I“ manânci doar pe 50.000 de lei


Daca despre aspectul camerelor din caminul scolii conducerea unitatii de invatamânt nu are o parere prea buna, situatia se schimba când vine vorba de cantina colegiului. „Cu cazarea stam cum stam, dar la mâncare, jos palaria. Desi, trebuie sa recunosc, se poate si mai bine. Meniul bucatariei este extrem de variat, cu preparate gustoase si bogate in calorii. Pentru acest an ne-am propus sa o folosim mai rentabil si sa functioneze la capacitate maxima, aproximativ 200 de persoane“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS