9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljScolile din Dolj, pericol pentru elevi

Scolile din Dolj, pericol pentru elevi

Inceputul anului scolar se anunta unul de foc. Nu pentru elevi, ci pentru autoritatile locale si directorii unitatilor de invatamânt care nu au reusit sa creeze conditii normale pentru desfasurarea orelor de clasa. In Dolj, situatia este departe de a-i linisti pe parintii care isi trimit copiii la scoli inconjurate de darâmaturi sau fara utilitati.


Elevii din 59 de scoli din judetul Dolj, reprezentând aproximativ jumatate din numarul total de unitati de invatamânt din judet, nu beneficiaza de apa curenta, iar cei din Dobresti, Dobrotesti si Amarastii de Sus nu au nici macar apa potabila. Situatia dateaza de mai multi ani, dupa cum recunoaste inspectorul general al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ), Diana Busoi. „Din aceasta cauza scolile nu vor primi autorizatie de functionare de la Autoritatea de Sanatate Publica, dar cursurile se vor tine, pentru ca elevii nu au unde sa se duca. Directorii respectivelor scoli, toate aflate in mediul rural, au incercat sa suplineasca lipsa apei curente si au construit fântâni“, a declarat Diana Busoi. Informatia a fost dezvaluita ieri, in cadrul unei videoconferinte cu prefectii din intreaga tara a premierului Calin Popescu Tariceanu pe tema situatiei scolilor inaintea inceperii cursurilor la 15 septembrie. „In Dolj sunt 116 scoli care au aviz de functionare de anul trecut valabil pentru prima parte a anului scolar, 40 si-au depus documentatia pentru avizare, iar 11 nu au depus pâna acum nici un document“, a spus Nicolae Giurgiteanu, subprefectul de Dolj.


Cu mai putin de o luna inainte de inceperea orelor, doar in 40% dintre scoli au fost finalizate lucrarile de reparatii si igienizare, in restul cazurilor acestea aflându-se in diferite stadii. O situatie deosebita o reprezinta unitatile de invatamânt din localitatile inundate, unde guvernul a alocat pâna acum, in doua transe, peste 17 miliarde de lei. Combustibilul este singurul capitol la care scolile si gradinitele par sa nu aiba probleme, mai mult de jumatate dintre acestea având stocul asigurat. Nu acelasi lucru se poate spune despre cladirile in care isi desfasoara activitatea elevii si copiii de gradinita. Imobilele care au gazduit pâna acum Liceul Sanitar „Charles Laugier“ si gradinita de la Confectii din cartierul 1 Mai fac obiectul unor procese de revendicare aflate pe rolul instantelor, la care se adauga Gradinita din Cetate, localitate careia i-au fost alocati bani pentru construirea unui nou sediu. Gradinita nr. 23 din Craiova a fost deja câstigata de fostul proprietar cu care se poarta negocieri pentru cumpararea cladirii.


Amenintarea lui Hardau


Directorii de scoli si licee, inclusiv cei din Dolj, ar putea ramâne fara banii alocati de guvern daca nu vor reusi sa-i cheltuiasca pâna la sfârstul lunii septembrie. Ministrul educatiei si cercetarii, Mihail Hardau, i-a amenintat ieri pe prefecti, pe managerii scolilor, pe primari si pe inspectorii scolari ca sumele necheltuite vor fi redistribuite altor judete. „Daca dumneavoastra realizati anumite disfunctionalitati intentionat, pentru a putea schimba banii de la un liceu la altul, din diferite interese, nu veti putea face acest lucru pentru ca voi transfera banii in alt judet“, a avertizat Hardau.


Pentru a-i ajuta pe elevi sa ajunga mai repede la scoala, MEC va cumpara 500 de microbuze pe care le va distribui scolilor din intreaga tara. Premierul Tariceanu le-a recomandat, de asemenea, autoritatilor locale din municipii sa extinda sistemul video de supraveghere a scolilor. Totodata, incepând de saptamâna viitoare, Autoritatile de Sanatate Publica din tara vor verifica din nou toate scolile pentru a depista cazurile in care se pune in pericol sanatatea elevilor, urmând ca dupa 4 septembrie sa trimita Ministerului Sanatatii situatia centralizata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS