23.4 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalParângul - capitala ciclismului montan

Parângul – capitala ciclismului montan

Câteva zeci de tineri pasionati de sportul montan pe bicicleta s-au adunat in Parâng, inca de la sfârsitul saptamânii trecute, pentru a amenaja traseul pentru competitia ce va avea loc in acest week-end la peste 1.000 de metri. Concursul poarta numele de „Drop’n’Roll“ si va avea loc aici in perioada 24-27 august, traseul fiind extrem de greoi si cu multe piedici amenajate chiar de concurenti pe sub telescaunul ce urca in statiunea turistica Parâng.


Tinerii care lucreaza la amenajarea traseului sunt extrem de incântati de ceea ce le ofera muntii din Valea Jiului, cu atât mai mult cu cât familiarizarea lor cu inaltimile Parângului a avut loc in lunile de iarna, când au organizat aici un concurs de snow-board, primul intr-un snow-park autentic.


Pentru amenajarea traseului, organizatorii competitiei, membrii Clubului Sportiv Hobby Bike din Cluj, vor lucra mai bine de o saptamâna, dar ei spun ca acest concurs se adreseaza numai profesionistilor si celor cu experienta, deoarece probele au un nivel ridicat de dificultate. „Vor fi prezenti bikeri din aproape toata tara, din Ungaria si din Bulgaria, deoarece acest concurs este extrem de important, in lumea noastra, datorita locatiei in care se desfasoara si a dificultatii“, a declarat George Stanila, unul dintre organizatori.


Pe lânga concursul propriu-zis, concurentii se vor intrece si in trick-uri si jib session (acrobatii pe bicicleta), toate probele fiind dotate cu premii ce constau din echipament sportiv.


Bicicleta, ca o masina de curse


Pasionatii acestui sport spun ca nu isi pot imagina viata fara bicicletele special dotate si ca „asa cum exista masini pentru concurs, tot asa si bicicletele pot fi adevarate bijuterii“. Echipamentul pe care il au bikerii, precum si bicicletele de munte sunt diferite de cele obisnuite si foarte scumpe. Pretul unei biciclete si a unui echipament complet porneste de la 2.000 de euro si poate fi comparat cu masinile de raliu, deoarece acestea nu se fac in productie de serie. Au gentile si rotile mult mai groase, la fel si ghidonul, iar bicicleta este echipata cu amortizoare si frâne disc. Sunt foarte solide si pot face fata traseelor de munte cu multe gropi, cu zone in care se urca, pentru ca mai apoi, pe o panta de peste 60 de grade, sa se coboare in viteza. Probele constau in maiestrie, viteza si priceperea de a mânui bicicletele pe trasee cât mai spectaculoase.


Spectacol in aer liber


Organizatorii le pregatesc celor ce vor veni din toate colturile tarii, dar si din strainatate, adevarate party-uri in aer liber, cu muzica si acrobatii in aer, alaturi de bikeri urmând sa evolueze si parapantisti. Taxa de participare pentru iubitorii acestui sport este de zece euro, in care este insa inclusa inscrierea la concurs, cazarea si transportul cu telescaunul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS