22.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDieta de slabire si carentele de vitamine

Dieta de slabire si carentele de vitamine

In timpul curelor de slabire apar o serie de deficiente nutritive, cauzate fie de un aport insuficient de trofine (substante alimentare), fie de un superconsum sau de pierderi de substante nutritive in timpul digestiei. Astfel exista pericolul sa va confruntati cu simptome care pot fi un semn de lipsa a uneia sau mai multor vitamine. Prezentarea la medic in momentul aparitiei acestor manifestari este obligatorie pentru a se stabili exact cauza si tratamentul lor.


Site-ul eva.ro va vorbeste despre câteva tulburari care ar putea aparea din cauza diverselor carente de vitamine:


 


1. Vitamina A – manifestarile carentiale apar atât la nivel oftalmologic, cât si la nivelul epiteliului (pielii) si al mucoaselor si se datoreaza fie aportului alimentar insuficient, fie existentei unor disfunctii ale ficatului sau pancreasului. O dieta bogata in alimente care contin vitamina A si betacaroten (lapte, brânza, galbenus, ficat, peste, spanac, rosii, morcovi, dovleac) poate trata o astfel de carenta. Necesarul zilnic de vitamina A (retinolul) variaza intre 1,3 si 1,5 mg/zi la adultul fara nevoi speciale si poate ajunge pâna la 2,4 mg/zi la gravide.


 


2. Vitamina D – Rahitismul este tulburarea majora a avitaminozei D; alte manifestari care apar pe deficit de vitamina D sunt: osteopatia de carenta, tetania, spasmofilia, aparitia cariilor si decalcefierea oaselor. In acest caz, alimentatia trebuie sa fie bogata in: peste, ficat, galbenus de ou, unt, lapte, iar persoanele cu astfel de probleme trebuie sa se expuna la soare pentru a fi favorizata fotosinteza vitaminelor D. Necesarul zilnic de vitamina D (calciferol) variaza intre 100 u.i./zi la adultul fara nevoi speciale si 800 u.i./zi la gravide.


 


3. Vitamina E – Manifestarile clinice ale carentei de vitamina E sunt: pubertatea intârziata, dismenoree (menstruatie dureroasa), avort spontan, sterilitate si impotenta, tulburari hepatice si de fragilitate capilara. Regimul alimentar in aceasta situatie trebuie sa contina: pâine din tarâte de grâu si de secara, grâu fiert, grâu incoltit, telina, spanac, morcovi, patrunjel, soia si, nu in ultimul rând, peste. Nevoia zilnica de vitamina E variaza in functie de compozitia ratiei alimentare, fiind mai mare când se consuma acizi grasi nesaturati.


 


4. Vitamina B1 – Carenta se produce nu numai când aportul este insuficient, ci si când necesitatile organismului sunt mult crescute: crestere, sarcina, alaptare sau in unele stari patologice: afectiuni ale sistemului nervos central si periferic, diabet zaharat, guta sau alcoolism. Ratia alimentara in aceste cazuri trebuie sa fie bogata in vitamina B1, scazuta in glucide si bogata in proteine. Alimentele bogate in vitamina B1 sunt: drojdia de bere, ciupercile, legumele uscate, nucile, alunele crude, ficatul si rinichii si carnea slaba de porc. Necesarul zilnic de vitamina B1 (tiamina) variaza intre 1,1 si 1,5 mg/zi la adulti.


 


5. Vitamina B2 – Hipovitaminoza B2 este foarte des intâlnita si se manifesta prin stomatita angulara, leziuni cutanate in regiunea aripilor nasului, pleoape, urechi, atrofie a mucoasei faringiene si anemie. Alimentele bogate in vitamina B2 sunt: laptele, ouale, ficatul, carnea, zarzavaturile, fructele si cerealele integrale. Necesarul zilnic de vitamina B2 (riboflavina) variaza intre 1,8 si 3 mg/zi la adulti.


 


6. Acidul folic – Tulburarile carentiale apar din cauza lipsei de aport alimentar suficient in perioade in care necesitatile organismului sunt mai mari: sarcina, alaptare, crestere, insuficiente gastrice, tulburari hepatice sau expunere radiologica frecventa. Alimentele bogate in acid folic sunt: ficatul, carnea, pestele, legumele cu pigment inchis (ardei, vinete, broccoli, spanac, urzici etc.). Necesarul zilnic de acid folic pentru un adult sanatos variaza intre 0,5 si 1 mg/zi.


 


7. Vitamina C – Manifestarile carentiale se produc deseori, fiind vorba nu de tulburarea majora, care este scorbutul, ci de numeroasele probleme minore: astenie, hipotensiune, tulburari metabolice generale, tulburari vasculare sau ale capilarelor si oaselor, scaderea imunitatii organismului. Cele mai bune surse de acid ascorbic sau vitamina C sunt: agrisele, macesele, coacazele, capsunele, citricele, ardeiul rosu si verde, varza, rosiile si spanacul. Necesarul zilnic de vitamina C la adulti variaza intre 70 si 75 mg/zi. In perioada de sarcina si alaptare se recomanda 150 mg/zi.


Asadar, atentie mare la aportul de vitamine din dieta zilnica, in special in curele de slabire. Includerea tuturor vitaminelor in proportiile ideale fiecarei persoane este singura metoda de alimentatie corecta si de pierdere a kilogramelor nedorite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS