17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljIn Dolj „se poarta“ somajul

In Dolj „se poarta“ somajul

Pentru ca nu sunt interesati de cursurile de formare profesionala organizate de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca, somerii doljeni risca sa ramâna fara indemnizatie.


Desi pentru anul 2006, la nivelul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Dolj au fost aprobate 67 de cursuri gratuite de formare profesionala pentru someri, pâna la sfârsitul lunii iulie au fost organizate numai 26, adica aproximativ 38% din ele. „In primul semestru al anului nu au fost organizate nici jumatate din cursurile de formare planificate. Acest lucru se datoreaza lipsei de interes a somerilor pentru cursurile de formare profesionala. In acest context vom fi obligati sa apelam la solutii extreme“, a declarat ieri Daniela Neagoe, directoare adjuncta a Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Dolj, la o conferinta de presa. Potrivit spuselor acesteia, conform Legii nr. 76/2002, somerii care refuza nejustificat un curs de calificare pot fi sanctionati cu suspendarea ajutorului de somaj. O data pierdut, „somajul“ nu mai poate fi incasat decât daca persoana respectiva se reangajeaza.


Cursurile vin in intâmpinarea pietei muncii


Cele 26 de cursuri de calificare, recalificare si perfectionare a pregatirii profesionale, organizate de AJOFM Dolj, au vizat domenii precum alimentatia publica (bucatar, ospatar, barman, cofetar, patiser), prestari servicii (frizer, coafor, lucrator hotelier, agent de paza), constructii (dulgher, instalator, zidar) si comert (asistent de gestiune, lucrator in comert). Aceste cursuri au ca obiectiv perfectionarea formelor de protectie sociala a persoanelor neocupate si marirea sanselor acestora de reintegrare profesionala. „La sfârsitul fiecarui an, Agentia intocmeste un plan ce cuprinde meseriile solicitate de persoanele interesate si de agentii economici, pentru a veni in intâmpinarea pietei muncii. Aceste cursuri trebuie sa se soldeze cu angajarea in proportie de 50% a cursantilor“, a adaugat Daniela Neagoe.


In prezent, trei sferturi din cursuri sunt sustinute de Centrul Regional de Formare Profesionala a Adultilor, restul fiind sustinute de firme autorizate. Cu toate acestea, potrivit spuselor lui Neagoe, cursurile organizate prin firmele autorizate au mult mai mare impact, poate si pentru ca acele firme se ocupa si de recrutarea de personal.


Somerii din Dolj


La sfârsitul lunii iulie, la AJOFM Dolj erau inregistrati 18.197 de someri, din care 5.226 de someri indemnizati, iar 12.971 neindemnizati. Din totalul somerilor din Dolj, 34% provin din rândul femeilor, iar 63% din sectorul privat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS