5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoljul, fruntas la pensionari pe caz de boala

Doljul, fruntas la pensionari pe caz de boala

In numai cinci ani, numarul beneficiarilor de pensii pe caz de boala a crescut cu peste 70% in judetul Dolj. In evidenta Casei Judetene de Pensii Dolj se afla in acest moment 38.086 de pensionari pe caz de boala, fata de 22.229 in 2000. Numai in ultimele doua luni s-au inregistrat 486 de cazuri noi.


Numarul mare de pensionari pe caz de boala nu ingrijoreaza prea tare autoritatile competente din judetul Dolj. Reprezentantii Casei de Pensii Dolj sustin ca acest lucru reflecta starea de sanatate precara a populatiei si considera ca numai programe coerente in domeniul sistemului sanitar vor putea face ceva in aceasta privinta. O alta posibila explicatie, negata insa de reprezentantii Casei de Pensii, ar putea fi si cazurile de bolnavi inchipuiti care ajung sa beneficieze de o pensie pe caz de boala prin diverse aranjamente cu medicii specialisti. De fapt, fenomenul este prezent la nivel national, lucru confirmat si de ministrul muncii, Gheorghe Barbu, in ultimele zile. Ministrul a spus ca pâna la sfârsitul acestui an va fi modificata legislatia in domeniu, pentru ca pensionarea pe caz de boala sa nu se mai faca atât de usor si a anuntat ca va dispune verificarea tuturor dosarelor aflate in evidenta caselor judetene de pensii.


Nici un caz de frauda in Dolj


Conducerea Casei de Pensii Dolj sustine ca, in ciuda celor declarate de ministru, Doljul este curat ca lacrima. „Numarul mare de pensionati pe caz de boala se poate explica prin faptul ca starea de sanatate a populatiei este precara. Alta explicatie nu stiu cum as putea da, actele pe baza carora se face pensionarea fiind intocmite de medici specialisti si verificate periodic de o comisie de expertiza medicala, pe baza unui diagnostic medical. Pot sa spun chiar ca la sfârsitul anului 2004 si inceputul lui 2005 a fost un control. Institutul National de Expertiza Medicala a verificat atunci toate dosarele aflate in evidenta noastra si nu a gasit nici macar un singur caz de frauda. Cu atât mai mult, nu poti contesta un documentar al medicilor care se pricep cel mai bine la stabilirea unui diagnostic medical. Noi, la Casa de Pensii, doar tinem o evidenta a acestor dosare, nu avem calitatea de a verifica documentele medicale“, a declarat Ileana Ciutan, directoarea Casei de Pensii Dolj.


S-ar impune o revizuire


In replica, presedintele Colegiului Medicilor Dolj sustine ca de fapt Casa de Pensii ar trebui sa se autosesizeze si sa verifice dosarele pensionarilor aflati in plata, având in vedere numarul foarte mare al acestora. „Chiar daca nu am datele comparative pe tara, 38.000 este un numar destul de mare. Mi se pare ciudat si neobisnuit, s-ar impune o revizuire. Daca cifrele sunt reale, ar putea sa fie vorba intr-adevar de o deteriorare a starii de sanatate a populatie, insa nu putem sti cu certitudine decât daca se vor face verificari. Iar institutia care ar trebui sa se ocupe de acest lucru este Casa de Pensii, care are dosarele in grija. Colegiul Medicilor nu ar avea cum sa intervina“, a declarat dr. Doru Dobrescu, presedintele Colegiului Medicilor Dolj.


Cum se obtine pensionarea


Pensia de invaliditate se acorda persoanelor care si-au pierdut total sau partial capacitatea de munca din cauza accidentelor de munca, a bolilor profesionale, tuberculozei, bolilor obisnuite sau a accidentelor care nu au legatura cu munca. Persoanele cu vârste mai mici de 25 de ani trebuie sa aiba un stagiu de cotizare de minimum cinci ani. Intre 25 si 31 de ani, limita stagiului de cotizare este de opt ani, intre 31 si 37 de ani, de 11 ani, pentru 37 – 43 de ani ajunge la 14 ani, intre 43 si 49 de ani este de 18 ani, intre 49 si 55 de ani trebuie sa fi cotizat vreme de cel putin 22 de ani, iar daca vârsta este mai mare de 55 de ani, stagiul de cotizare creste la minimum 25 de ani. Pentru a putea fi pensionat pe caz de boala stagiul de cotizare trebuie sa fie macar de jumatate din limitele amintite anterior.


Solicitantul trebuie sa se adreseze cu o cerere insotita de documentatia medicala (de la spital si medicul specialist care sa dovedeasca pierderea totala sau partiala a capacitatii de munca) la Comisia de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca din cadrul Casei Judetene de Pensii din judetul de domiciliu, in vederea incadrarii intr-un grad de invaliditate. Daca trece de comisia de expertiza, se intocmeste un dosar care sa contina decizia medicala privind gradul de invaliditate, emisa de comisia de expertiza, carnetul de munca, livretul militar, adeverinta privind sporurile si adaosurile reglementate prin lege sau prin contactul colectiv de munca, daca este cazul, certificat de nastere, carte de identitate. Dosarul se depune la Casa de Pensii, in vederea obtinerii unei pensii de invaliditate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII