10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimarii, alergici la protectia mediului

Primarii, alergici la protectia mediului

Primarii doljeni sunt codasi la aplicarea normelor de protectie a mediului si ignora toata legislatia, fie ea româneasca sau din Uniunea Europeana, legata de mediu. Nici amenzile mari prevazute de noua lege a mediului nu sperie autoritatile locale, acestea refuzând sa angajeze persoane care sa sanctioneze cetatenii ce nu respecta legea.


Prin primariile doljene rar se gaseste un angajat care sa recunoasca faptul ca el este responsabil cu aplicarea legii mediului. Primarul pune problemele de mediu in bratele viceprimarului, iar acesta le paseaza elegant altui angajat care se trezeste din senin responsabil cu aplicarea unei legi despre care nu stie mai nimic. Cu toate ca Ordonanta de Urgenta nr. 195/2005 privind protectia mediului prevede ca pâna la 30 septembrie fiecare primarie va trebui sa angajeze personal care sa aplice legile mediului, primarii doljeni, fie ei din orase sau din comune, au uitat de aceasta prevedere a legii. „Toti din primarie ne ocupam de problemele de mediu si fiecaruia ii revine o sarcina pentru ca asa este normal“, a explicat Grigore Burnea, primarul comunei Cerat. In Primaria Segarcea, un angajat pe probleme de mediu nu ar mai avea loc, pentru ca, asa cum a declarat edilul-sef, schema este completa. „Nu putem sa angajam alta persoana pentru ca avem numarul maxim de persoane in primarie. Schema este completa si aceste responsabilitati i le-am pasat viceprimarului, care le-a transferat altei persoane“, a spus primarul Nicolae Popa.


Integrarea aduce responsabilii cu mediul in primarii


Sunt si primari care recunosc ca au nevoie de o persoana care sa se ocupe de protectia mediului. „Avem mare nevoie de un angajat care sa aplice legile mediului, pentru ca nici nu mai stiu ce angajat al primariei se ocupa cu asa ceva. Poate de la anul vom reusi sa ne ocupam si de aceasta problema“, a spus Nicolae Dragoi, primarul orasului Dabuleni. In comuna Apele Vii va sosi un angajat al primariei pe probleme de mediu numai dupa ce România va intra in Uniunea Europeana. Pentru ca o asemenea persoana numai la o comuna europeana poti gasi. „Dupa ce intram in UE, vom angaja pe cineva care sa le aplice legile, pentru ca acum noi nu avem nevoie de asa ceva si nici nu am prevazut in schema. Chestia asta cu mediul este din UE venita si, când ne primesc, noi le facem pe plac si le aducem in primarie persoane care sa aplice legile mediului“, a mentionat Ionel Stanica, primarul comunei Apele Vii.


Vecinul – omul cu legea mediului


Alt motiv pentru care primarii refuza sa angajeze responsabili cu aplicarea legii mediului este si faptul ca in interiorul comunitatilor mici din mediul rural oamenii se cunosc intre ei si sunt rude unii cu altii.


Cum angajatul pe probleme de mediu este de obicei un om din comuna, acestuia ii va fi greu sa-si amendeze rudele si vecinii pentru ca nu au facut curat in curte, pentru ca au ars miristile sau pentru ca nu au depozitat gunoiul acolo unde trebuie. Acest lucru se intâmpla chiar si in orasul Filiasi, una dintre putinele localitati care au un responsabil cu mediul. „Am angajat de vreo doi ani o astfel de persoana la primarie, dar da foarte putine amenzi. Pentru ca este din localitate, cunoaste fiecare persoana, le stie problemele si ii iarta. Decât sa ii amendeze, mai bine le atrage atentia si ii povatuieste“, a explicat Nicolae Stancioi, primarul orasului Filiasi.


Comisarii Garzii de Mediu nu au pe cine instrui


Toamna aceasta, comisarii Garzii de Mediu Dolj nu vor avea pe cine sa instruiasca in domeniul aplicarii legii mediului, pentru ca aceste persoane lipsesc cu desavârsire in primariile doljene.


Data-limita de numire si instruire a acestor persoane este 30 septembrie, dar pâna acum comisarul-sef al Garzii de Mediu Dolj, Marin Costache, nu a primit nici o informare din partea primariilor.


„Persoanele angajate de primarie trebuie sa se prezinte la niste cursuri de instruire, dar pâna acum primariile nu ne-au trimis vreo informare prin care sa ne anunte ca au angajat pe cineva. Este o lipsa de interes a comunitatii locale pentru care va trebui sa raspunda pentru ca, daca nu au un delegat care sa aplice sanctiunea persoanelor fizice sau juridice, comisarii Garzii de Mediu care ii supervizeaza ii pot sanctiona pe ei“, a explicat Marin Costache. Si cum edilii doljeni par sa treaca usor peste amenzile iminente care ii pasc pentru ca nu au angajat la primarie un responsabil cu aplicarea legii mediului, comisarii Garzii de Mediu va trebui in curând sa plece cu chitantierul de amenzi prin cele 111 localitati doljene.


Unde e lege, nu-i tocmeala


Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 la 15.000 RON, pentru persoane fizice, si de la 35.000 la 40.000 RON, pentru persoane juridice, incalcarea de catre autoritatile administratiei publice locale a obligatiei de a avea servicii specializate pentru protectia mediului si de a colabora in acest scop cu autoritatile pentru protectia mediului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU