12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSe poarta independentii

Se poarta independentii

O parte dintre alesii locali s-au saturat de politica si au ales independenta in locul apartenentei la vreun partid politic, un consilier local din Licurici dorind chiar sa renunte la functie.


Cei peste 800 de alesi locali din judetul Gorj si-au depus declaratiile de apartenenta politica. Acestea au fost deja postate pe site-ul Consiliului Judetean Gorj si sunt la dispozitia contribuabililor, care au astfel posibilitatea sa afle culoarea politica a celor pe care i-au votat in anul 2004. Din statistica intocmita de conducerea Consiliului Judetean Gorj, in fiecare comuna exista cel putin un consilier independent. Anumiti alesi locali s-au saturat sa mai reprezinte si sa mai faca politica unui partid si au decis sa iasa in afara jocurilor politice si a intereselor de grup. La Motru exista in prezent doi independenti, la Novaci trei si unul la Târgu Jiu. De asemenea, primarul din Lelesti, Daniel Rotaru, este independent, la fel ca si viceprimarii de la Godinesti si Runcu. Primarii din Saulesti, Catunele si Samarinesti au trecut la PD.


S-a saturat de politica


Dupa cum a declarat Zoica Zamfirescu, secretarul general al Consiliului Judetean Gorj, trei consilieri locali nu si-au depus declaratiile de apartenenta politica, insa acestia nu isi risca mandatele, daca au ramas la acelasi partid. In conditiile in care au migrat spre alt partid si nu si-au depus declaratiile conform legii, alesii din Licurici, Sacelu si Alimpesti nu vor mai avea dreptul sa participe la sedintele din cadrul consiliilor locale unde au fost votati. Cu declaratii de apartenenta politica nedepuse figureaza: Leonida Belgher din Alimpesti, Ion Voica din Sacelu si Constantin Postelnicu din Licurici. „Sunt singurii care nu si-au depus declaratiile de apartenenta. Legea spune ca aceia care au schimbat partidul trebuie sa dea declaratia, dar noi am cerut la toti, pentru a avea o evidenta exacta a situatiei. Daca nu au schimbat partidul, cei trei pot ramâne in continuare consilieri. Este o situatie deosebita, in ceea ce il priveste pe Constantin Postelnicu din Licurici. Acesta a declarat ca nu il mai intereseaza politica si ca s-a saturat sa mai participe la sedintele de consiliu local. Am si fost informata ca nu a mai fost la sedinte. In aceste conditii, situatia consilierului trebuie analizata la nivel local si sa se ia masuri“, a afirmat Zoica Zamfirescu. De mentionat ca un consilier local din Pestisani, Neculai Stiribat, risca sa isi piarda mandatul, intrucât a depus doua declaratii de apartenenta politica, la PSD si la PD.


Un independent in CJ Gorj


In cadrul Consiliului Judetean Gorj, situatia nu este cu mult schimbata fata de alegerile din anul 2004. Ca in majoritatea consiliilor locale, si in Consiliul Judetean Gorj a aparut un consilier independent. Este vorba de medicul Creola Enoiu, care a renuntat la calitatea de membru al PD Gorj. Enoiu a anuntat ca a fost inselata in asteptari de politica dusa de conducerea partidului, in ceea ce o priveste. Consilierul judetean a precizat ca a fost schimbata fara un motiv intemeiat si dupa o scurta perioada de la sefia Spitalului Judetean Gorj. Alt independent autodeclarat, Ilie Rautescu, fostul primar din Rovinari, s-a trecut totusi membru al PSD in declaratia de apartenenta politica, desi anuntase ca nu il mai leaga nimic de acest partid. Singurul ales local care si-a schimbat culoarea politica este Paraschiva Arapu, care a trecut de la PRM la PSD.


Pierderi si câstiguri la PSD


PSD Gorj a pierdut 38 de consilieri locali si a câstigat un primar fata de alegerile din anul 2004. Organizatia judeteana avea, dupa alegeri, 47 de primari, iar acum, in urma depunerii declaratiilor de apartenenta politica, are 48. Presedintele PSD Gorj, Florin Cârciumaru, spune ca organizatia pe care o conduce a pierdut 38 de consilieri locali, majoritatea plecând la PNL si PD. Cea mai grea pierdere a fost suferita in comuna Negomir, unde primarul Ion Gruescu, prietenul din copilarie al lui Florin Cârciumaru, aflat la cel de-al doilea mandat, a plecat din partid, preferând sa ramâna independent.


Presedintele PSD Gorj spune ca, in urma cu câteva luni, PSD avea 52 de primari, dar presiunile la care au fost supusi i-au determinat pe patru dintre ei sa plece la alte partide. In schimb, PSD s-a intarit in Consiliul Local al municipiului Târgu Jiu. Daca dupa alegerile din 2004 avea 11 consilieri, acum are 14. Consilierii Aurel Popescu si Marian Popescu au trecut de la PNL la PSD, Ion Puiu si Emanoil Popescu au plecat de la PD si s-au inscris in PSD. In urma acestor plecari, PNL si PD mai au câte un consilier municipal. Gheorghe Lesu Davitoiu a devenit consilier independent, renuntând la PSD.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS