14.4 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalFamilia, mai importanta decât agricultura

Familia, mai importanta decât agricultura

Cornel Popa este un om implinit din toate punctele de vedere. Are o familie extraordinara, ocupa o functie importanta si si-a ridicat, prin multa munca, locuinta visata… Singura problema in prezent este distanta care il desparte de familie, din cauza serviciului, fiind nevoit sa se intâlneasca cu sotia si copilul doar la sfârsit de saptamâna…


Cornel Popa are 43 de ani si este director executiv al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj. Are o munca solicitanta, cu foarte multa responsabilitate, insa cu ajutorul colectivului, format din 128 de oameni, considera ca fiecare proiect a fost dus la bun sfârsit. „Doljul este unul dintre judetele importante ale tarii, in ceea ce priveste agricultura. Rolul nostru este acela de a transmite politica agricola catre producatorul agricol, in sprijinul si pe intelesul taranului“, a spus Cornel Popa.


Era „un cosmar“ daca in facultate pierdea un curs…


Cornel Popa este din comuna doljeana Desa, localitate in care a urmat si scoala gimnaziala. S-a nascut intr-o familie de „oameni harnici de la tara, dar care aveau o viziune moderna asupra vietii“. A continuat studiile la Liceul industrial de chimie din Calafat, angajându-se imediat dupa absolvire ca operator la statia de apa. „Timp de jumatate de an ma pregatisem sa dau la Medicina, insa sora mea, Silvia, care era studenta in anul IV la aceasta facultate, m-a indrumat sa aleg altceva, considerând ca nu am aptitudinile necesare unei cariere in medicina. I-am urmat sfatul si am decis atunci sa dau la Facultatea de Agronomie, Sectia agricultura. Sora mea a ramas sfatuitorul meu cel mai de nadejde, bineinteles alaturi de familie, consultând-o in orice hotarâre importanta privind cariera si viata personala… In perioada liceului am locuit la gazda. Am avut sansa sa primesc si bursa, iar parintii, cu eforturi materiale insemnate, imi trimiteau ori de câte ori puteau bani. In facultate am stat insa la camin, perioada extrem de frumoasa si draga sufletului meu“, a marturisit Cornel Popa, directorul executiv al DADR Dolj. Povesteste ca a fost un student silitor si pragmatic, daca pierdea un curs „era deja un cosmar“… A fost sef de grupa, apoi vicepresedinte cultural pe facultate, dorind sa le dovedeasca parintilor capacitatile sale intelectuale si incercând, pe cât posibil, sa nu ii dezamageasca. Si-a dorit mult ca imediat dupa absolvirea facultatii sa ramâna preparator, insa din diverse motive nu a reusit acest fapt. Terminând al saselea din promotia lui facultatea, a primit repartitie la IAS Motatei. A pornit in meserie, asa cum ii place sa spuna, „de la lingura, având la baza doar teoria“… „Am fost incadrat la Ferma Pomicola Calafat ca sef de ferma. Mi s-a spus doar «asta e ferma ta, pe care trebuie sa infiintezi o plantatie de 150 de hectare»… Asta a fost tot! Dorind foarte mult sa nu dezamagesc, sa reusesc sa duc la bun sfârsit ceea ce mi se incredintase, imi amintesc ca am plecat atunci la Statiunea Maracineni si m-am documentat, solicitând toate sfaturile necesare unei astfel de meserii. Aveam 25 de ani, am muncit mult si impins de ambitie am reusit sa infiintez plantatia…“, a adaugat Cornel Popa.


Dragostea a impins-o sa renunte la Hunedoara, locul natal


„Eram prieten cu Daniela din anul I de facultate. Eram chiar si in aceeasi grupa. Am invatat impreuna, ne-am sfatuit si sustinut unul pe altul la examene, dar si in viata. In anul cinci am cerut-o de sotie, am realizat ca nu putem trai unul fara celalalt, ca ne iubim suficient de mult incât sa putem trece impreuna peste orice obstacol. Am avut si sansa ca in acel an ne-a fost repartizat si un apartament in Calafat, pe care treptat am reusit sa il cumparam. Din fericire, am reusit sa o conving pe sotie sa se mute si sa isi ceara implicit transferul la Craiova, din Hunedoara, locul ei natal. In anul 1991 am facut nunta, o petrecere superba de care ne amintim cu mare drag. Daca ar fi, pe o scara de la 1 la 10, sa ii acord o nota sotiei, aceasta ar fi 10 categoric. M-a inteles intotdeauna, nu am auzit niciodata din gura ei reprosuri“, a povestit directorul DADR Dolj. Dupa patru ani de casnicie, a aparut pe lume Rares Cornel, copilul care i-a implinit ca parinti.


Se intâlnesc la sfârsit de saptamâna


In prezent, Daniela Popa lucreaza la Unitatea Fito-Sanitara Dolj, Centrul Zonal Calafat. Le este foarte greu, dupa 14 ani de casnicie in care au fost nedespartiti, atât acasa, cât si la serviciu. Acum sunt nevoiti sa suporte distanta Craiova – Calafat si sa se vada doar la sfârsit de saptamâna. „Distanta este singura noastra problema. Ne auzim la telefon mereu, iar când reusesc sa finalizez ce mi-am propus, in unele zile dau o fuga, chiar si in timpul saptamânii, pâna la Calafat. Imi pare insa rau, chiar acum, in perioada copilariei fiului meu, sa nu fiu zilnic lânga el. La sfârsit de saptamâna, când ne intâlnim, copilul sta pur si simplu lipit de mine, refuza chiar sa mearga la joaca doar ca sa stea cu noi… Insa atunci când dragostea este sincera, distanta nu este o problema, nu reprezinta un impediment in calea fericirii si intelegerii“, a adaugat emotionat Cornel Popa. Este hotarât insa ca din toamna sa incerce sa isi mute familia la Craiova, nemaiputând suporta distanta…


„Am o familie minunata“


Cornel Popa este mândru de fiul sau, a carui fotografie o tine pe biroul de la locul de munca. „Este un copil extraordinar, sensibil si apropiat de noi. Este pasionat de automobilism, calculatoare, aeronautica, inca de mic sustinând cu tarie ca vrea sa devina pilot de avion, neschimbându-si nici macar o data dorinta. Am o familie minunata, realizata din toate punctele de vedere. Parintii mei sunt niste oameni deosebiti, care chiar si la 70 de ani au o gospodarie de invidiat cu tot ceea ce are nevoie o familie“, a concluzionat directorul DADR Dolj.


Un colt drag sufletului lor…


In aceasta vara, familia Popa nu a avut parte decât de o saptamâna de concediu, pe care si-a petrecut-o intr-un mic colt din Hunedoara, drag sufletului lor. Directorul Directiei Agricole Dolj este pasionat de sport, ori de câte ori are timp mergând la tennis de câmp sau la fotbal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU