15.6 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSeres vrea sa reduca din exporturile de energie hidro

Seres vrea sa reduca din exporturile de energie hidro

Ministrul are in plan reducerea cu un miliard de kWh a livrarilor externe de electricitate, proces dublat de cresterea preturilor de furnizare.


Ministrul economiei, Codrut Seres, vrea ca Hidroelectrica sa taie un miliard de kWh din livrarile de electricitate catre cele trei companii care exporta, ATEL, EFT si EGL, crescând simultan si preturile de furnizare. „Pe mine ma deranjeaza foarte mult contractele de export de energie ale Hidroelectrica si am cerut o renegociere.


Daca am putea sa mai taiem un terrawatt (n.r. – un miliard de kWh) din cantitatea care se duce la export as fi foarte multumit“, a declarat ministrul economiei. Codrut Seres a mai spus ca Hidroelectrica are incheiate in prezent trei contracte de export cu companiile ATEL, EFT si cu EGL. „Vreau sa crestem preturile de vânzare si sa scadem cantitatea livrata. Incepând de anul trecut am scazut exportul cu un terrawatt, de la patru la trei terrawati. Acum vreau sa taiem cât mai mult“, a adaugat ministrul.


Se pregatesc stocuri de lignit


Seres a mai afirmat ca producatorul de energie hidro a trimis deja celor trei companii notificari cu privire la intentia de renegociere a contractelor de export. Referitor la necesarul de carbune pentru perioada rece, ministrul a spus ca in sistem nu exista un deficit de carbune, dar ca nu sunt constituite inca stocurile pentru iarna. „Trebuie sa am o intâlnire cu presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei pentru ca mi-e foarte clar ca in momentul de fata, mergând la capacitate maxima, termocentralele nici nu o sa-si poata constitui stocuri de lignit. La huila, o rezolvam prin importuri. De aceea ma gândesc ca termocentralele sa reduca o saptamâna – doua productia pe lignit pentru ca nu trebuie mai mult pentru constituirea stocurilor“, a explicat ministrul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS