19.6 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCula lui Tudor Vladimirescu, refugiu pentru indragostiti

Cula lui Tudor Vladimirescu, refugiu pentru indragostiti

Zona Simianului este una dintre cele mai pitoresti din sudul tarii. Printre nenumarate monumente istorice – pastrate mai mult sau mai putin cu grija – se afla aici si Cula lui Tudor Vladimirescu. A fost construita pe la anul 1800, ca o casa fortificata, specifica nordului Olteniei, alcatuita din parter si etaj, cu ziduri groase de caramida si un turn crenelat. De zeci de ani, aceasta casa in care pandurii viteazului Tudor s-au adapostit si s-au organizat pentru marea miscare revolutionara de la 1821 a fost transformata in muzeu memorial.


„Inainte de ’90, imi aduc aminte ca se intra aici in papuci, ca la Peles. Erau mobile vechi, arme, carti, documente, toate pastrate in cea mai buna stare! Acum nu mai este aproape nimic din muzeu. Doar un paznic care vegheaza niste usi incuiate“, a spus primarul Simianului, Constantin Armasu.


Un incident petrecut acum câtiva ani a schimbat definitiv aspectul si soarta acestei cule, altadata intretinuta si ingrijita. Se pare ca, intr-o clipa de neatentie, unul dintre vizitatori a plecat cu o arma de-a lui Tudor. Muzeul de Istorie din Drobeta Turnu Severin s-a sesizat si, ca urmare, a ridicat toate exponatele de la Simian.


Astazi, Cula lui Tudor Vladimirescu – eroul revolutiei de la 1821 – trece printr-o adevarata agonie. Goala, parasita in mijlocul unei curti neingrijite, cu fântâna infundata de binevoitori cu pamânt si crengi uscate, cu portile ferecate de paznicul de negasit, a ajuns cuib de ciori si lilieci. Doar in zilele calduroase de vara – ca acelea de saptamâna trecuta – când racoarea copacilor seculari cheama fosnitor, pitorescul monument devine un imbietor refugiu pentru… „infractorii“ in dragoste. Pititi in vreo Dacie uitata de vreme ca si imprejurimile, ratacitii indragostiti sunt singurii care mai apreciaza astazi asezarea pitita strategic pe dealul paduros, linistea si frumusetea locurilor in care, odata, Tudor Vladimirescu si-a gasit adapost si loc de reculegere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS