10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGospodaria unui doljean, atacata de vulpe

Gospodaria unui doljean, atacata de vulpe

O vulpe a facut prapad in noaptea de miercuri spre joi in gospodaria unui doljean. A intrat in cotetul pasarilor si a inhatat gaina dupa gaina. Speriat ca va ramâne fara oratanii, Victor Balasa a pus mâna pe o furca si i-a facut de petrecanie animalului. Apoi, a agatat vulpea intr-un cârlig, pâna dimineata, când a plecat cu ea la oras, s-o controleze de turbare.


Animalul a intrat, in jurul orei 2.00, in cotetul de pasari din curtea lui Victor Balasa, din comuna Leu, si a muscat mai multe gaini. Zarva creata in gospodarie de pasari si câine l-a trezit pe proprietar. Inarmat cu o furca, Victor Balasa a reusit sa prinda vulpea si s-o loveasca pâna când animalul nu a mai miscat. „Era noaptea, târziu, si eu am auzit pasarile, faceau galagie mare. Aveam furca lânga masina, ca adunasem ziua niste paie. Am luat-o, m-am dus cu ea la cotet si am vazut vulpea, incerca sa prinda alta gaina. Am dat in ea de a sarit sânge pe mine. Nu mi-a fost frica, desi era aproape cât un câine. Dupa ce am omorât-o, am pus-o intr-un prun, agatata, ca sa nu o ciugoale pasarile“, a declarat proprietarul gospodariei, Victor Balasa. Speriat ca animalul ar putea avea rabie, doljeanul s-a prezentat ieri-dimineata cu vulpea la dispensarul sanitar-veterinar. „Mi-era frica sa nu fie mai rau si am dus-o la medic, sa vada despre ce este vorba. Medicul nu voia sa o ia, mi-a zis sa ma duc cu ea la Craiova, la laborator. M-am apucat cu el la cearta, ne-am imbrâncit si ne-am injurat. Imi era frica sa nu aiba dracu’ rabie vulpea. Am pus o pasare muscata in masina si am mai lasat doua moarte acasa. Pâna la urma mi-a luat animalul, sa-l duca la analize“, a spus Balasa.


Gospodaria atacata ar putea fi izolata de autoritati


Doljeanul din Leu s-a dus si el ieri la Directia Sanitar-Veterinara, sa afle mai repede rezultatul analizelor. Medicii i-au spus insa ca va trebui sa astepte 24 de ore. „A venit medicul de la dispensarul veterinar din comuna si am luat probe pentru analiza de laborator. Am inteles ca a fost si o altercatie intre el si proprietarul gospodariei atacate, ca omul nu mai avea rabdare, voia sa-i ia medicul vulpea mai repede, sa afle daca e turbata. Noi am recoltat probe de creier si daca vulpea are rabie trecem la vaccinare, izolam gospodaria si tinem curtea sub observatie“, a declarat Constantin Retea, medic la Directia Sanitar-Veterinara Dolj. Medicii veterinari doljeni spun ca au mai fost semnalate cazuri similare celui de la Leu si in comunele Cioroiasi, Cetate, Maglavit, Malu Mare sau Calafat. „Daca se va constata ca e vorba de rabie vom anunta public si vom lua masuri stricte. Rezultatul il aflam la 24 de ore dupa recoltarea probelor“, a precizat medicul Constantin Retea.


Rabia


Turbarea sau hidrofobia este o boala virotica a sistemului nervos central care poate afecta toate vietuitoarele cu sânge cald. Este provocata de un lyssavirus (virusul responsabil de imbolnavirea cu rabie – n.r.). O data cu instalarea simptomelor: agitatie si paralizii, efectul este in aproape toate cazurile letal. Transmiterea sa la om se face de obicei prin muscatura unui animal infectat, caz in care vaccinarea este obligatorie. Primul vaccin antirabic a fost elaborat de L. Pasteur.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS