6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDe veghe la Pasapoarte

De veghe la Pasapoarte

Drumul oltenilor spre Europa sau spre America se impotmoleste in cozile interminabile de la Serviciul de Pasapoarte, unde zeci de oameni isi pierd zile si nopti pentru a intra in posesia unui document care ii va duce cât mai departe de România.


Majoritatea doljenilor care vor sa li se elibereze un pasaport descopera ca sistemul listelor de asteptare functioneaza de minune intr-o Românie cufundata in birocratie. Nici dupa aproape 17 ani de la Revolutia din 1989 mentalitatea ca pentru orice „serviciu“ al statului român trebuie sa stai zile in sir la coada nu a disparut. In timp ce functionarii stau in spatele ghiseelor de termopan, preturile pentru serviciile publice se aliniaza normelor Uniunii Europene. Si daca toate ar trebui sa aiba un nume, am putea sa ii spunem Serviciul de Pasapoarte Dolj, unde oamenii au ajuns sa astepte zile si nopti ca sa completeze o cerere. Inca de cu seara, de pe la orele 20.00-21.00, primii cetateni care ajung incep sa faca liste cu persoanele care vor intra a doua zi pentru a primi cerere. Lista creste cu fiecare ora si daca numarul persoanelor inscrise pe lista depaseste o suta, atunci la orele 12.00 fix se face prezenta si cine nu este acolo ca sa spuna „prezent“ este taiat de pe lista. Degeaba vine omul la prima ora a diminetii ca sa intre atunci când ii vine rândul, conform listei, locul a fost luat de altcineva. Nu este insa totul pierdut, daca ajunge primul in seara urmatoare, atunci nu numai ca este primul pe lista, dar poate sa si faca lista. Si astfel, zeci de oameni stau si motaie pe scaunele din sala de asteptare sau pe bancile din fata Inspectoratului Judetean de Politie Dolj ca sa completeze dimineata o cerere.


„Daca vrem sa plecam, stam si asteptam“


Cu toate ca sunt revoltati pentru ca sunt nevoiti sa astepte o noapte intreaga in fata institutiei ca sa primesca o cerere de eliberare a pasaportului, oamenii prefera sa vorbeasca despre orice altceva. Le e teama ca daca isi spun pasurile ii aude cineva si risca sa nu mai primeasca a doua zi cerere. „Ce rost are sa ne plângem. Asta este situatia si noi nu putem face nimic. Asa este si in Italia. Tot cu liste, tot cu asteptare pentru ca asta este sistemul. Am auzit ca in Germania nu s-a pomenit asa ceva si cred ca este o trasatura a latinilor taraganeala asta. Daca vrem sa plecam stam si asteptam“, a spus Maria Costache, care ieri-noapte tinea lista. Noaptea a trecut greu si ori de câte ori venea o persoana, care pleca dupa ce era trecuta pe lista, ceilalti se revoltau. „Noi stam aici si asteptam, iar ei vin se trec pe lista si pleaca de parca trebuie sa le pazim noi lista. Lasa ca ii stergem noi de pe lista când vom face prezenta. Ar trebui sa fie aici un politist care sa faca ordine si sa tina prezenta pentru ca uneori vin altii si rup lista si se trec ei primii“, a povestit Ionel Cosun. Intre o cafea de la automat si o tigara fumata la repezeala, oamenii au inceput sa povesteasca despre ei, despre ai lor.


Sinistratii din Rast pleaca la munca in strainatate


Când a fost rândul Ioanei Solcan, toti au amutit, pentru ca povestea ei au vazut-o doar la televizor sau au citit-o in presa. Femeia era sinistrata din Rast si chiar daca Dunarea nu a ajuns decât in curtea ei, zidurile casei au inceput sa crape. Femeia a hotarât sa plece in strainatate, sa munceasca pentru a-si construi casa in Noul Rast. „Nu stau eu sa ma las pe mâna guvernului si sa ma trezesc fara acoperis. Din iarna asta ies cu casa si pâna atunci ma duc sa muncesc ca sa am cu ce imi face casa. Pâna nu cade insa nu ma gândesc sa ma mut in câmp si daca o fi sa cada mi-oi face acolo in noul sat alta“, a spus femeia. Spre ziua insa numarul persoanelor care se adunasera in fata institutiei a crescut, iar cei care nu stiau de listele de asteptare au fost intorsi din drum pentru ca in legea nescrisa a pasapoartelor nu ai voie nici macar sa stai la coada daca nu ai pazit noaptea bancile din sala de asteptare.


Mentalitatea de oltean, bat-o vina


Cu toate ca la ghiseu sunt afisate anunturi ca angajatii nu tin cont de listele intocmite de cetateni, oamenii au spus ca dimineata un ofiter vine si ia lista si cei prezenti in sala de asteptare intra in ordinea de pe lista. Seful Serviciului de Pasapoarte Dolj, Gheorghita Oana, a negat ca angajatii sai ar tine cont de liste si a declarat ca mentalitatea olteanului este de vina, ca oamenii pierd noptile in fata usilor inchise. „Nu avem noi nici o treaba cu listele. Se inteleg intre ei cum intra si nu inteleg ca se primesc cereri de la 8.30 la 16.30 si zilnic primim 200, 250 de cereri si 70 pentru urgenta. Mentalitatea de oltean nu stiu cine poate sa o schimbe pentru ca noi facem fata si colegii mei le spun zilnic ca nu au ce sa caute noaptea aici si sa faca liste. Acelasi lucru le spune noapte de noapte si politistul de serviciu, dar ei nu inteleg“, a explicat Oana. Dar oamenii stau in continuare in sala de asteptare cu ochii pe lista ca nu cumva cineva sa ii taie sau sa fie trecuta vreo persoana in plus pentru ca stiu ca daca nu ar exista lista ar fi nevoie de coate ascutite si nervi de otel ca sa treci de zecile de persoane ce se inghesuie la usa serviciului, de la prima ora a diminetii. Si toate astea se intâmpla numai dupa ce saracul contribuabil a scos din buzunar 965 de mii de lei pentru taxa plus inca un milion de lei in cazul celor grabiti si care vor eliberarea pasaportului in regim de urgenta. In pret, nu este inclusa se pare si calitatea serviciilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII