15.5 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalNu ratati „PERFORMDANCE“!

Nu ratati „PERFORMDANCE“!

Mâine seara, incepând cu ora 20.00, iubitorii de arta coregrafica au posibilitatea sa se delecteze in fata micului ecran, pe postul TVR Cultural, cu „Performdance“, una dintre „veteranele“ grilei acestui post de televiziune, fiind totodata si una dintre putinele emisiuni dedicate dansului. Mai ales, in conditiile in care craiovenii nu mai au posibilitatea sa vizioneze celebrul post de televiziune MEZZO. Practic este vorba de Fantastica lui Gigi Caciuleanu.


Simfonia Fantastica, spectacol de teatru coregrafic, a fost mult asteptata premiera a acetui sezon, montata de Gigi Caciuleanu aici, cu balerinii si toate resursele tehnice si artistice de la Opera Nationala din Bucuresti. In afara de muzica lui Berlioz, coregrafia e construita si pe texte de: Verlaine, Moliere, Beaudelaire, chiar Shakespeare. Solisti: Razvan Mazilu, Bianca Fota si Dan Puric. Conducerea muzicala este semnata de Tiberiu Soare, iar scenografia apartine Adrianei Urmuzescu. Realizatorul acestui spectacol este Bogdana Pascal care a facut câteva precizari importante: „Asa cum sugereaza si titlul, emisiunea, al carei debut a avut loc in 2003, se vrea un amestec intre artele vizuale si cele cinetice. Aria de interes a emisiunii s-a extins in timp, incercând sa patrunda si in domeniile artelor care se inrudesc cu dansul, arte demonstrative, in care corpul se afla in centrul discursului creativ.


Performdance nu isi propune sa aduca in fata telespectatorilor „portrete“ ale profesionistilor din domeniu si nici nu se bazeaza pe productii internationale. Scopul concret al emisiunii este acela de a prezenta telespectatorului o abordare analitica a unui domeniu care tinde sa se enclavizeze, desi in România are numerosi reprezentanti priviti cu invidie de artistii occidentali. Performdance incearca sa creeze o opera de comunicare, sa imprime si receptorului o intelegere a culturii dansului, ca act artistic, din interior. De asta revin si spun ca eu, prin ceea ce reprezint fata de emisiune, functionez ca un transcodor“. Bogdana a declarat pentru „Observator cultural“ ca aceasta emisiune s-a nascut dintr-o necesitate (poate nu atât de acuta pâna astazi), pentru a fi pe gustul consumatorului român de arta, pentru a-l pune la curent cu se intâmpla pe scena de dans româneasca, incepând cu liceul de coregrafie si terminind cu performance-ul de „afara“: „Bineinteles ca simt inca niste limitari, nu impuse atât de CNA, cât de cultura de masa, dar tot cred ca incet-incet si aceasta emisiune va ajuta la schimbarea unei mentalitati, mai ales ca ea nu va lucra niciodata cu simulacrul sau fictiunea“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS