18.3 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAfinari rataciti in munti

Afinari rataciti in munti

Un grup format din zece persoane a plecat luni in Muntii Retezat la cules de afine, iar dupa ce s-a iscat o furtuna puternica, patru dintre ei nu s-au mai intors acasa.


Mai multe echipaje de salvare au plecat pe munte in cautarea ratacitilor. Cei sase oameni care s-au intors de pe munte au anuntat politia când au coborât, dupa mai multe ore, si au spus ca acolo a avut loc o rupere de nori si ca fenomenele meteo s-au simtit cu o intensitate foarte mare si nu stiu ce s-a intâmplat cu restul oamenilor care au urcat pe munte. „Din senin s-a iscat o furtuna violenta, cu fulgere si trasnete. Credeam ca vine potopul. Am reusit sa ne adapostim sub un pom mare, dar de cei care erau mai sus, pe munte, nu stim nimic. I-am strigat, dar nu ne-au auzit“, a declarat unul dintre cei sase. Cei patru au fost descoperiti de echipele de salvare dupa mai bine de 24 de ore de cautari. Comandantul Politiei orasului Uricani, comisarul Dan Mocanu, declara ca oamenii au fost gasiti in zona Gârbov. Acestia erau in stare de soc si au fost recuperati de pe munte.


„Au spus ca s-au pierdut de grup din cauza furtunii, s-au speriat pentru ca nu cunosteau zona si au stat sa se lumineze. Echipa i-a gasit pe drum, când se intorceau spre casa“, a declarat Mocanu. Ratacitii au fost dusi la casele lor si nu au necesitat interventie medicala. La operatiunile de cautare au participat 22 de politisti, salvamontisti si jandarmi. Au fost chemati membrii echipei Salvamont din Lupeni si Uricani, jandarmii montani din zona Uricani, politistii comunitari si lucratori ai politiei din localitate.


In aceasta perioada, padurile din imprejurimile Vaii Jiului sunt luate cu asalt de sute de oameni care traiesc din vânzarea fructelor de padure centrelor de colectare. Intr-o zi de munca, o familie poate sa câstige de pe urma recoltarii fructelor de padure câteva sute de mii de lei vechi, aceasta fiind singura sursa de venit in perioada verii pentru o buna parte din populatia saraca a Vaii Jiului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS