14.8 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalExamenul MRF, scos in afara legii

Examenul MRF, scos in afara legii

Din aceasta toamna, examenul MRF va fi desfiintat. Ministrul sanatatii a semnat saptamâna trecuta un ordin prin care sunt revizuite reglementarile legale privitoare la examinarile radiologice de masa. Astfel, in termen de trei luni de la aparitia ordinului, mai exact din luna noiembrie, examenul MRF va fi desfiintat si inlocuit cu radiografia pulmonara standard. „Inainte, pentru diagnosticarea tuberculozei se efectua examenul MRF. Era mai ieftin si mai rapid, de calitate mai proasta si cu un risc crescut de iradiere. Dupa efectuarea acestui examen, daca existau suspiciuni de tuberculoza trebuia efectuata si radiografia standard. Acum se va folosi direct radiografia standard“, a declarat dr. Stefan Popescu, director executiv adjunct Managementul Asistentei Medicale in cadrul Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Dolj.


Tinerii casatoriti scapa de examenul radiologic


Ordinul ministrului sanatatii modifica, de asemenea, si aspectele legate de obligativitatea efectuarii radiografiei pulmonare. Examenul pulmonar nu se va mai efectua in momentul casatoriei sau la angajare (decât daca va fi solicitat de angajator). „Radiologia pulmonara va ramâne obligatorie doar pentru contactii bolnavului de tuberculoza (adulti si copii), copiii care prezinta simptome de TBC, persoanele depistate cu infectie HIV si pacientii cu afectiuni psihice, din colectivitati“, a precizat Stefan Popescu.


Modificarile legislative privind examinarile radiologice au fost efectuate la sugestia Uniunii Europene. De altfel, inca din 1974 Organizatia Mondiala a Sanatatii recomandase abandonarea MRF-ului (microfotografia), considerat un examen radiologic cu risc crescut de iradiere.


Unitati medicale „afectate“


In judetul Dolj, unitatile sanitare care va trebui sa se conformeze ordinului si vor renunta la examenul MRF sunt Spitalul de Urgenta Craiova, Spitalul Municipal „Filantropia“ Craiova, Spitalul de Boli Infectioase „Victor Babes“ Craiova, Spitalul Municipal Calafat si Spitalul Bailesti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS