24.5 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimaria nu vrea sa preia CET II

Primaria nu vrea sa preia CET II

Edilii craioveni nu mai vor sa preia CET II, sustinând ca astfel ar trebui sa se ocupe si de producerea curentului electric. Decizia finala apartine insa Ministerului Economiei si Comertului, care va hotari pâna la sfârsitul anului daca uzina va trece in responsabilitatea Primariei Craiova.


Preluarea CET II de catre Primaria Craiova este o solutie tot mai indepartata. Dupa ce guvernul a decis ca in acest an sa se discute conditiile in care CET-urile sa treaca sub obladuirea municipalitatilor, administratia craioveana a initiat primii pasi in acest sens. Alesii locali au ajuns insa la concluzia ca CET II nu ar putea sa suporte aceasta „transformare“. „CET II este strâns legata, din punct de vedere functional, de CET I, si nu am gasit inca solutia sa le separam. In plus, acestea sunt centrale producatoare in principal de energie electrica, energia termica fiind obtinuta in subsidiar, in proportie de 10%. Cu alte cuvinte, ei pot renunta la producerea energiei termice. In celelalte localitati din tara nu este intâlnita aceasta situatie, CET-urile fiind in principal producatoare de energie termica“, a precizat viceprimarul Sorin Iordache.


Alt impediment in preluarea CET II ar fi un proiect de finantare pe care unitatea il asteapta de la Uniunea Europeana. Fiind vorba de câteva milioane de euro, municipalitatea crede ca banii ar putea fi pierduti daca unitatile sunt separate din punct de vedere al administratorului. Nici edilul-sef, Antonie Solomon, nu este mai increzator când vine vorba de preluarea CET II.


„In ordonanta guvernamentala se specifica clar ca preluarea poate fi facuta numai daca ele produc in proportie de 90% energie termica. La noi este tocmai invers. Sunt sanse destul de mici sa facem acest pas, mai ales ca noi ca primarie ar trebui sa intram si pe piata producerii de curent electric si am avea mult mai multe responsabilitati. Ultimul care isi va spune cuvântul, pâna la sfârsitul anului, va fi insa Ministerul Economiei si Comertului, preluarea fiind lasata la latitudinea lui“, a spus primarul.


Cartierul Craiovita, in programul de modernizare a CT


Mult mai optimisti sunt alesii locali in ceea ce priveste transformarea punctelor termice (PT) in centrale termice (CT) in cartierul Craiovita Noua. Proiectul a beneficiat deja de alocarea sumei de un milion de euro din bugetul Regiei Autonome de Termoficare (RATf) Craiova. Pentru a putea fi demarat este nevoie insa ca si CET II sa faca transformarile necesare la reteaua primara de agent termic. „Noi am fi gata intr-o luna, insa trebuie sa intervina si CET II pentru a putea pune in aplicare proiectul. In sarcina noastra intra doar inlocuirea cazanelor cu schimbatoarele de caldura“, a spus directorul adjunct al RATf Craiova, Nicolae Degeratu.


Viceprimarul Sorin Iordache a spus insa ca reprezentantii CET II ar avea nevoie de 150 de milioane de euro, o suma destul de mare pe care nu o detin in prezent. Totusi, municipalitatea a primit promisiuni ca anul viitor se vor face eforturi pentru alocarea sumei cu aceasta destinatie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS