La aproape un an de la infiintarea liniei telefonice gratuite pentru sesizarea faptelor de coruptie, oltenii nu au reclamat nici un fapt concret. Cele mai multe apeluri fac referire la modul cum a fost retrocedat pamântul sau la neindeplinirea atributiilor de serviciu de catre functionarii MAI.
Lucratorii Serviciului Teritorial Anticoruptie Craiova nu au rezolvat nici un caz de coruptie cu ajutorul numarului Telverde 0800.806.806, pentru ca oltenii sesizeaza cu totul alte probleme, si mai putin pe cele care privesc darea sau luarea de mita, traficul de influenta sau primirea de foloase necuvenite. Chiar si la numarul de apeluri catre Telverde, Oltenia este pe unul din ultimele locuri, cu 9,8 la suta din totalul apelurilor, dupa Moldova, cu 18,8, Muntenia, 17,6, Maramures, 11,8 si Transilvania, cu 11 la suta. Pâna acum, in judetul Dolj, doar cinci locuitori din 100.000 au apelat Telverde pentru a sesiza o problema. „In general, oamenii suna pentru a reclama aspecte legate de neindeplinirea sarcinilor de serviciu de catre angajatii Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), modul de solutionare a unor dosare, dar mai ales legate de retrocedarea pamântului. Nu ii refuzam pe acesti oameni, ci sesizam autoritatile competente, insa noi asteptam sesizari concrete de acte de coruptie in rândul lucratorilor MAI, de la cadastru, prefectura, pompieri, jandarmi, pasapoarte, acolo unde avem competente. Pâna acum, nu am avut nici o sesizare care sa ne indice un act de coruptie prin intermediul Telverde“, a declarat comisar Stefan Trita, ofiter de relatii publice in cadrul Serviciului Teritorial Anticoruptie Craiova.
„Nu ar exista mita daca nu ar fi un mituitor“
Toate cazurile depistate pâna in prezent de politistii de la anticoruptie se datoreaza reclamatiilor directe ale cetateanului si sesizarilor functionarilor publici. Ofiterii anticoruptie cred ca oltenii prefera sa isi rezolve problemele rapid, chiar daca asta inseamna sa ofere bani pentru servicii care sunt gratuite. Altii se tem ca, daca il demasca pe un functionar public se vor lovi de razbunarea acestuia si nu vor mai putea sa-si rezolve problema.
„Oamenii trebuie sa inteleaga ca prin demascarea unui fapt de coruptie nu li se incetineste eliberarea pasaportului, de exemplu, pentru ca noi actionam imediat. De obicei, cetatenii care au dat spaga spun dupa aceea, când noi nu mai putem interveni. Degeaba spun dupa ce au dat o suma de bani sau un pachet de tigari pentru a li se elibera mai repede un act, daca nu sesizeaza in acel moment, ca sa putem realiza flagrantul“, a mai declarat Stefan Trita. Oamenii legii mai spun ca actele de coruptie din rândul angajatilor MAI au scazut foarte mult si ca acestia nu cer bani pentru serviciile oferite cetatenilor.
„Functionarii publici sunt din ce in ce mai corecti, insa niciodata nu exista padure fara uscaciuni. Mai sunt unii care nu rezista tentatiei de a lua ce le ofera cetateanul, pentru ca, de obicei, acesta face primul pas. Se spune ca nu ar exista mita daca nu ar fi un mituitor. Noi pentru acesti functionari asteptam sesizari“, a explicat comisarul Trita.
Legislatie
Conform prevederilor Legii nr. 78/200, functionarii publici sunt obligati sa indeplineasca indatoririle care le revin din exercitarea functiilor, atributiilor sau insarcinarilor incredintate, cu respectarea stricta a legilor si a normelor de conduita profesionala si sa asigure ocrotirea si realizarea drepturilor si intereselor cetatenilor, fara sa se foloseasca de functiile, atributiile ori insarcinarile primite in scopul dobândirii pentru ei sau pentru alte persoane de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.