34.4 C
Craiova
luni, 7 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocal„La racoare“ pe Valea Oltului

„La racoare“ pe Valea Oltului

Douazeci si cinci de detinuti de la Penitenciarul pentru Minori si Tineri Craiova s-au plimbat ieri pe Valea Oltului. Desi in cadru organizat, cu supraveghetori si insotitori care sa le asigure in permanenta paza si protectia, baietii au gustat din plin o zi frumoasa de… aproape libertate.


Mult asteptata excursie pe Valea Oltului s-a intâmplat. Dupa scurta evadare in „munca si rugaciune“ de la Manastirea Jitianu, de saptamâna trecuta, detinutii de la Penitenciarul pentru Minori si Tineri au iesit ieri din nou pe portile inchisorii. De data aceasta a fost vorba de o zi de plimbare, de vizite si rugaciuni la manastirile de pe traseu si chiar de o petrecere cu gratare si muzica, la iarba verde.


Rasplata pentru „cumintenie“


Plecarea s-a dat la ora 7.15 fix. Douazeci si cinci de tineri, alesi dupa cunoscutul criteriu de „copii cuminti“, s-au imbarcat in autocar imediat dupa micul dejun. Voiosi nevoie mare si plini de sperante au luat drumul Oltului, insotiti de supraveghetori si doamne ale Societatii Nationale a Femeilor Ortodoxe din România (SNFOR) – care au sponsorizat si excursia de ieri.


„S-a pornit pe traseul Craiova – Râmnicu Vâlcea – Calimanesti – Caciulata. Prima oprire a fost la Manastirea Cozia, unde baietii au vizitat muzeul si au aprins o lumânare pentru sufletul lor. S-au rugat in biserica pentru pacatele comise care i-au adus pentru câtva timp in spatele zidurilor penitenciarului“, a spus Florina Lupancescu, sef Serviciu reintegrare din cadrul PMT Craiova.


Dupa Cozia, cei 25 de detinuti au purces mai departe pe malurile Oltului. S-au oprit la Manastirea Turnu, tocmai bine pentru a-si astâmpara foamea cu bucatele pregatite de maici special pentru ei.


Petrecere câmpeneasca


Dupa o siesta bine meritata la adapostul sfintei asezari, tinerii si insotitorii lor au plecat catre alt locas de cult – Manastirea Stânisoara.


„Din pacate, drumul a fost inaccesibil pentru autocarul nostru“, a spus cu parere de rau conducatoarea grupului, Florina Lupancescu.


„Am fost nevoiti asadar sa eliminam din programul excursiei vizita la Stânisoara. Baietii nu au regretat insa prea tare acest detaliu – le ramânea mai mult timp pentru cel mai asteptat moment al zilei!“.


Petrecerea indelung discutata pe tot parcursul zilei s-a tinut in Valea Murului, locuri frumoase si pitoresti numai bune de uns inimile obosite de lunile si anii intemnitarii. Cu mare veselie s-a incins aici cheful! Intâi cu un meci de fotbal si alte jocuri menite sa stârneasca foamea excursionistilor. Apoi s-au pregatit bucatele aduse de acasa si focul pentru gratar. Cot la cot, detinuti, supraveghetori si doamne de la SNFOR au petrecut câteva ore impartind si indeplinind cu strasnicie placutele sarcini de la „iarba verde“. Ospatul a tinut pâna târziu in amiaza, spre ora 17.00. Lasând in urma o curatenie luna – demna de niste „copii cuminti“ ca ei – detinutii s-au urcat din nou in autocar si au luat drumul inapoi spre Craiova. Cu gândul, desigur, la urmatoarea plecare!


Femei de suflet


Societatea Nationala a Femeilor Ortodoxe din România (SNFOR) a fost infiintata in anul 1910. A activat pâna in 1948, când a fost desfiintata abuziv de fostul regim. La acea vreme, din vechea societate faceau parte familii renumite, cu putere financiara si economica mare in stat – Cantacuzino, Soare, Otetelisteanu, Glogoveanu – si era condusa de insasi principesa Alexandrina Cantacuzino. Filiala din Craiova avea atunci in componenta ei familii puternice din zona Olteniei. Avea o gradinita si un liceu ortodox de fete, confiscat de regimul comunist si transformat in Oficiu de Cadastru, Cartografie si Geodezie. Dupa caderea regimului comunist, societatea a renascut pe plan national. La Craiova a fost reinfiintata pe 23 martie 1996, cu un grup de 25 de doamne din diferite paturi sociale si profesionale, indemnate de dorinta de revigorare a vietii religioase si morale. Este o organizatie nonguvernamentala, cu caracter apolitic, nonprofit si are ca scop intarirea credintei si a moralei crestine, sprijinirea locasurilor de cult – biserici si manastiri -, dar si a unor persoane aflate in dificultate: familii sarace, batrâni, orfani. Scopul principal este insa propovaduirea credintei stramosesti in rândul femeilor, dar si educarea copiilor si tinerilor in spiritul credintei crestin- ortodoxe. Actiunile derulate de-a lungul anilor de SNFOR au fost nenumarate. Membrele societatii merg saptamânal in spitale, azile, penitenciare. Societatea patroneaza doua gradinite, ai caror micuti sunt indrumati de membre catre credinta crestina, invatând cântece si poezii religioase, mergând la biserica. Actiunile SNFOR se desfasoara sub indrumarea Bisericii Ortodoxe Române si cu binecuvântarea IPS Teofan. Are ca ocrotitoare pe Maica Domnului si Sfânta Ana.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS