20.9 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCorturi anticanicula

Corturi anticanicula

Temperaturile extrem de ridicate din ultimele zile au determinat autoritatile sa amplaseze patru corturi ale armatei in locurile cele mai aglomerate ale Craiovei. Zeci de craioveni s-au oprit pentru câteva minute sa isi ia tensiunea si sa bea un pahar cu apa.


Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) Dolj a luat masura ca, din cauza temperaturilor foarte ridicate din aceste zile, sa fie amplasate, incepând de ieri, corturi in zonele aglomerate ale municipiului Craiova: unul in Piata Centrala, doua lânga Teatrul National si unul lânga fostul Cinematograf 30 Decembrie. Astfel, intre orele 8.00 si 18.00, asistentii medicali ofera gratuit consultatii, masoara tensiunea si ofera apa potabila tuturor solicitantilor. „Masura vine in intâmpinarea apelului ministrului sanatatii publice, Eugen Nicolaescu, care ne-a transmis ca in zilele cu temperaturi deosebit de ridicate sa colaboram cu autoritatile locale si sa amplasam corturi si puncte de asistenta medicala in zonele importante ale Craiovei. Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Dolj ne-a pus la dispozitie patru corturi, iar reprezentantii Primariei Craiova ne asigura apa minerala necesara pentru a oferi câte un pahar de apa craiovenilor care trec prin zonele unde se afla asistentii nostri medicali“, a mentionat prof. dr. Dan Gabriel Mogos, director executiv al ASP Dolj.


Asistentii medicali care asigura consultatii in corturile amplasate in oras au mentionat ca in numai câteva ore au avut numeroase solicitari, venite in special de la pensionari.


„Inca de dimineata, canicula s-a facut simtita in Craiova. Pâna la orele prânzului, peste 50 de craioveni ne-au solicitat ajutorul, majoritatea având probleme cu oscilatiile de tensiune. Desi au fost avertizati in nenumarate rânduri sa evite expunerea la soare si plimbarile dupa ora 11.00, vârstnicii nu tin cont de atentionari si li se face rau in strada. Cele mai multe tensiuni erau foarte mici, putând duce cu usurinta la lipotimii“, a spus Ramona Teodorescu, asistent medical la unul dintre corturile de lânga Teatrul National.


„Canicula face ravagii“


Si medicii Serviciului de Ambulanta Dolj au avut un numar ingrijorator de mare de apeluri, doar pâna la ora 16.00 numarul urgentelor din cauza caniculei ridicându-se la 100 de cazuri. Din pacate, in Dolj s-a inregistrat ieri inca un deces din cauza caniculei.


„Canicula face ravagii in rândul oamenilor. Vârsta deja nu mai conteaza, avem cazuri urgente de tineri de numai 20-30 de ani care cad in strada sau oameni labili psihic, pe care caldura ii innebuneste ducându-i la suicid. Am avut ieri alt deces, unui batrân de 70 de ani i s-a facut rau in baie si a murit. Am avut si oameni carora li s-a facut rau si au cazut de la inaltime. Chiar acum (ieri, ora 16.00 – n.r.) avem un echipaj in Bariera Vâlcii, la un barbat de 38 de ani care a cazut de pe casa. Alt echipaj il avem in comuna Bulzesti, unde un barbat de 40 de ani, fara antecedente medicale, sanatos, se afla in stare de inconstienta. Am avut si o tentativa de suicid, un baiat taindu-si venele. Din fericire, am reusit sa il salvam“, a mentionat Iulia Stanculescu, medic primar in cadrul Serviciului de Ambulanta Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS