28.4 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCopii craioveni, sclavi in Italia

Copii craioveni, sclavi in Italia

Peste o suta de copii care ar fi fost cumparati din Craiova si obligati apoi sa cerseasca in Italia au fost eliberati de autoritatile din peninsula. Totodata, noua traficanti români, care i-ar fi furat pe copii, au fost arestati de politistii italieni.


Copiii, cu vârste intre opt si 16 ani, erau cumparati de traficanti din Craiova si apoi transportati clandestin in Italia cu masina. Micii sclavi erau tinuti sechestrati in lagarele de nomazi din Roma si Milano. Anchetatorii italieni sustin ca micutii erau fortati sa cerseasca, iar daca se opuneau erau batuti si nu primeau mâncare.


Politia a emis mandate de arestare preventiva pentru opt barbati si o femeie. Acuzatiile sunt reducere la sclavie, trafic cu fiinte umane si rapire. Autoritatile române sustin ca micutii ar fi putut parasi tara cu mai bine de un an in urma, pentru ca, in prezent, legislatia nu mai permite nici unui minor sa treaca granita fara sa aiba permisiunea scrisa a parintilor.


Instrainati pentru cersetorie


Autoritatile craiovene nu stiau ieri prea multe despre acest caz. „Nu am avut nici o sesizare cu privire la un astfel de caz si nici nu avem cunostinta ca din Craiova ar fi fost furati copii“, a declarat Cornel Baloiu, purtatorul de cuvânt al Directiei pentru Protectia Copilului Dolj. Politistii doljeni sunt insa de alta parere decât autoritatile italiene. Aflat in concediu, seful Inspectoratului de Politie Dolj, comisar Georgel Enescu, spune ca stie despre cazuri similare, dar nu se pune problema vânzarii de copii.


„Nu cred intr-o vânzare; este vorba mai degraba de incredintarea unor copii de catre familiile returnate in România unor alte familii care ramân in Italia si care ii obliga pe cei mici sa cerseasca. Am avut si exemple concrete in acest sens, chiar cu un cetatean rom din cartierul Romanesti. Numarul de copii mi se pare mare, dar nu exagerat, având in vedere ca populatia de etnie roma din Dolj este numeroasa. Noi tinem legatura cu ofiterii de politie din Italia pentru rezolvarea unor astfel de cazuri“, a precizat comisar Georgel Enescu.


Numarul copiilor români vânduti ca sclavi, in crestere


Odata cu intrarea României in Uniunea Europeana, tara noastra ar putea exporta, pe lânga mâna de lucru ieftina, si copii. Una dintre destinatii este Marea Britanie, unde sute de copii din Africa, Asia si Estul Europei sunt vânduti ca sclavi in fiecare an. Potrivit unui raport intocmit de mai multe organizatii umanitare, printre care si UNICEF, numarul lor va creste dupa aderarea României si Bulgariei la Uniunea Europeana.


The Sunday Telegraph scrie ca micutii din estul Europei sunt folositi in special la furat si la cersit. ONG-urile au cerut guvernului britanic sa intervina. Politistii au identificat mai multe retele care exploatau copii la Liverpool, Manchester si Newcastle. In unele situatii, acestia sunt adusi cu acordul scris al parintilor, care primesc in schimb trei mii de lire. Ei traiesc cu iluzia ca odraslele lor o vor duce mai bine si chiar vor putea sa trimita bani acasa.


Creste numarul copiilor disparuti


421 de copii au disparut de acasa numai in acest an. In 2005 au fost reclamate 348 de cazuri, cu 50 la suta mai mult decât in toti cei cinci ani anteriori. In 2006, pâna la 15 mai s-au inregistrat deja cu 21% mai multe cazuri decât in tot anul trecut. Din cei 421 de minori disparuti, 391 au fost gasiti. In prezent sunt cautati de politie 328 de copii disparuti in perioada 2000 – 2006, despre care nu se mai stie nimic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS