14.2 C
Craiova
marți, 28 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalVerdeturile si oamenii-revigorati cu apa

Verdeturile si oamenii-revigorati cu apa

Craiovenii care isi desfasoara activitatea in aer liber reusesc cu greu sa faca fata caldurii si sa suporte cele opt ore minime de program. In Piata Centrala din Craiova, in halele amenajate pentru comercializarea produselor preambalate sunt temperaturi ca intr-o sauna. Ciocolata, prajiturile cu crema, ouale, laptele si brânza sunt insa vândute fara probleme.


Temperaturile ridicate din ultimele zile au dat peste cap activitatea multor domenii, unde angajatii sunt nevoiti sa munceasca sub cerul liber sau in spatii „special amenajate“, insa fara nici un fel de ventilatie. Taranii veniti in Piata Centrala din Craiova cu zarzavaturi suporta cu greu canicula. „Murisem ieri (duminica – n.r.) din cauza caldurii. M-a luat pe la ora 2.00 o durere de cap, fata si gâtul mi se rosisera, nu mai puteam respira, simteam ca o sa lesin. Noroc ca am spus repede unei doamne care a adus apa, m-a ajutat sa ma ridic si m-am adapostit o jumatate de ora intr-un magazin care avea aer conditionat. La orele prânzului temperatura de afara este mult mai suportabila decât cea din halele amenajate de cei de la Administratia Pietelor. Verdeturile si legumele le stropim permanent cu apa, sa nu se ofileasca, iar pentru a improspata cât de cât aerul spalam pe jos si stropim, din jumatate in jumatate de ora. Asta este solutia, alte conditii nu avem. Taranii din afara pietei si-au cumparat umbrelute pentru a se mai feri de vâlvataia soarelui“, a spus Maria Ganea, din Isalnita, venita in Piata Centrala cu zarzavaturi.


Iarna ingheata de frig, vara se topesc de caldura


Fostii comercianti de la tarabe au fost mutati pentru un comert „civilizat“ in hale special amenajate pentru produse alimentare preambalate. Inca de la intrare in aceste hale te izbeste o caldura insuportabila, ca intr-o sauna. Aici se vinde aproape orice, produse perisabile: ciocolata, biscuiti cu crema, mustar, maioneza, pateuri si chiar conserve de carne. „Simtim temperaturile ridicate pe propria piele. Numarul clientilor a scazut simtitor, pe buna dreptate oamenii evita sa mai cumpere produse cu creme de ciocolata, mustar, maioneza, ulei. Cel mai bine merg tigarile si diversele condimente la pliculet. Iarna tremuram de frig, iar marfa ne ingheata schimbându-si proprietatile, iar vara exista riscul perisabilitatii“, a mentionat Mioara Tudora, comercianta.


Inspectorii OJPC Dolj trec la verificarea tuturor pietelor


Reprezentantii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Dolj nu au ramas indiferenti la situatia improprie in care se desfasoara comertul in Craiova. „Am avertizat in nenumarate rânduri, atât pe reprezentantii Administratiei Pietelor, cât si pe comercianti sa scoata de la vânzare produsele perisabile, le-am interzis total comercializarea acestora pâna când vor fi create conditii corespunzatoare de pastrare si vânzare in halele pietei. Am acordat chiar si amenzi celor de la Administratia Pietelor, insa se pare ca situatia nu s-a schimbat cu nimic. De azi dupa-amiaza (ieri – n.r.) echipe de la Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului o sa inceapa noi verificari in toate pietele Craiovei pentru a elimina orice pericol de intoxicatie din cauza consumului de produse alimentare perisabile sau chiar alterate pastrate la temperaturi extrem de ridicate“, a mentionat Gheorghe Marinescu, directorul OJPC Dolj.


Recomandari


Inspectorii OJPC Dolj recomanda craiovenilor sa cerceteze cu maxima atentie ambalajul alimentelor sa nu fie expirate, sa cumpere produse doar din magazine cu spatii de comercializare corespunzatoare, in care produsele sa fie depozitate la temperaturile mentionate pe ambalaj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS