13.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalViata de camin in renovare

Viata de camin in renovare

In Craiova, s-a dat startul reabilitarii caminelor studentesti, reabilitare promisa de Ministerul Educatiei de câtiva ani buni si inceputa abia in aceste zile. Cu banii in cont, Universitatea din Craiova a trecut la cosmetizarea caminelor studentesti 7 si 6 din Complexul TCM.


„Este nevoie de sume mari de bani pentru investitii in infrastructura institutiilor de invatamânt superior de stat si a caminelor studentesti din Craiova“, a spus in urma cu o luna ministrul educatiei, Mihail Hardau, sosit intr-o vizita la Craiova. Si odata promisi, banii au intrat in vistieria Universitatii din Craiova si au facut posibila demararea reabilitarii caminelor.


„Dupa o prima transa de 20 de miliarde de lei, au mai venit 20 de miliarde – bani cu care am demarat lucrarile de reabilitare a caminelor studentesti 6 si 7 din campusul TCM. Caminul 7 va fi cel mai modern din Craiova. Acest imobil va fi refacut din temelie, deoarece este mai vechi de 50 de ani si trebuia consolidat“, a spus rectorul Universitatii, prof. univ. dr. Ion Vladimirescu. Opinia rectorului a fost sustinuta si de presedintele Uniunii Nationale a Studentilor din România (UNSR), Florentin Gust, totodata si presedintele Conventiei Organizatiilor Studentesti (COS) din Craiova, care a precizat: „Aceste doua camine se vor ridica la standardele europene. O camera de patru persoane va fi transformata intr-una de doua. Camerele vor fi dotate cu grupuri sociale proprii, o bucatarie complet mobilata la capatul culoarelor si cu sala de mese. De asemenea, in acest program de reabilitare vor intra si salile de lectura care vor fi modernizate si utilate cu termopane. Acelasi regim il va avea si caminul 6 de la TCM, cladirea Facultatii de Mecanica, precum si cantina de la Facultatea de Electrotehnica, inchisa de ani buni si care va fi transformata intr-o biblioteca moderna si intr-un depozit pasiv de carti. Sala de spectacole «Aula Buia» de la Facultatea de Agronomie va fi transformata intr-o sala de conferinte ultramoderna“, a explicat Florentin Gust. Potrivit sursei citate, lucrarile de reabilitare la cele doua camine trebuie sa fie finalizate pâna la 31 decembrie, iar investitia totala a celor doua nu depaseste suma de 45 de miliarde de lei. „Lucrarea trebuie predata la termenul impus de minister, acela de 31 decembrie. Motivatia, studentii trebuie sa paseasca odata cu noul an in casa noua“, a adaugat presedintele studentilor.


Conditii foarte bune, preturi pe masura


Potrivit liderului studentilor craioveni, transformarea radicala a celor doua camine va avea avantaje si dezavantaje: „Numarul de locuri se va injumatati, dar standardele vor fi similare celor europene. Pâna la finalizarea lucrarilor, din toamna, studentii Facultatii de Litere, Drept si Chimie vor fi «cazati» timp de câteva luni in caminele de la Educatie Fizica si Sport si in spatiile unde vor mai ramâne locuri disponibile de cazare. In acest an, capacitatea totala de cazare la Universitatea din Craiova a fost de 3.800 de locuri, in luna martie 2005-2006, gradul de ocupare fiind de 80%. Astfel ca, aproximativ 800 de studenti, câti ar fi stat in caminele 6 si 7, vor avea unde sa locuiasca timp de doua-trei luni“, a spus Florentin Gust. Conform celor spuse de presedintele studentilor, conditiile moderne din cele doua camine vor atrage preturi piperate. „Cu siguranta ca studentii care vor fi cazati de la 1 ianuarie 2007 in cele doua camine va trebui sa plateasca o taxa mai mare. Sumele nu vor fi colosale, iar daca in prezent taxa de cazare este de 850.000 de lei pentru un student la buget si de 1,2 milioane de lei pentru un student la taxa, pentru noile conditii, studentii vor plati doua sau 2,5 milioane de lei, aceasta taxa depinzând in mare parte si de subventia alocata de Ministerul Educatiei si Cercetarii pe anul 2006-2007“, a explicat Florin Gust.


8 si 9, camine restante


Singurele camine care urmeaza sa intre in reabilitare in anii urmatori si care in prezent sunt in stare mai proasta sunt caminele 8 si 9 din complexul TCM, respectiv caminul 3 de la Agronomie. „Speram ca si acestea sa aiba parte de cosmetizarea mult visata. Iar daca in anul 2006, la Craiova, este anul revolutiei in infrastructura, speram ca 2007 sa fie anul revolutiei in calitatea actului de invatamânt“, a precizat Florin Gust. De asemenea, cladirea centrala a universitatii are si ea nevoie urgenta de reabilitare pentru ca reprezinta un pericol la un eventual seism. Iar sumele de bani alocate de ministerul de resort, 85 de miliarde de lei, cât si alte 300 de milioane de euro, alocate in acest an, pentru invatamântul românesc sunt suficiente pentru ca studentii din 2007 sa invete intr-o mai mare siguranta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS