13.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiova, sub invazia lubenitelor

Craiova, sub invazia lubenitelor

Mii de lubenite au umplut orasul. Venite parca sa acopere cenusiul trotuarelor, sute de kilograme de lubenite ocupa abuziv locul pietonului, care nu mai are pe unde sa treaca. Zeama lasata de pepenii verzi „incercati“ se scurge pe trotuar, mustele zburda in voie, doar autoritatile actioneaza anevoios.


De vreo doua saptamâni incoace, in zona garii Craiova, ca mai in toate cartierele orasului, se desfasoara un spectacol inedit. Pe partea dreapta a drumului cum vii dinspre Brazda lui Novac, se afla expuse, spre a fi vândute, mormane de lubenita. Lucrul acesta nu ar deranja pe nimeni, daca vânzarea acestor lubenite s-ar desfasura intr-un loc amenajat, dar acestea sunt pe trotuar. Fara conditii care sa se apropie de ideea de igiena, fara a avea un acoperis deasupra capului, o parte dintre „lubenitari“ au doar niste cutii pentru produsele respective. Pe care le-au transformat in paturi sau colibe, de o persoana, de doua sau de câte or incapea.


Despre igiena nici nu poate fi vorba, pentru ca pubele nu sunt, apa curenta nici atât, iar toalete nu exista. Stând de vorba cu locatarii din blocurile din spatele vânzatorilor, am aflat ca pe unii dintre ei ii deranjeaza situatia aceasta, pentru ca locul nu indeplineste nici cele mai elementare norme de igiena. „Locuim in zona si, pe lânga aglomeratia pe care suntem nevoiti sa o suportam, pâna vine toamna, mai vine si un miros de acru, de la zeama pe care o lasa pepenii“, a spus Sorin Radulian, locatar in zona Piata Garii. Oamenii nu au nimic cu vânzatorii, pentru ca ei nu fac decât sa-si vânda marfa. Principalii vinovati sunt cei care au decis ca locul cu pricina este propice pentru o astfel de piata. S-ar parea ca nici un reprezentant al primariei nu a trecut prin zona, sa decida daca este normal sau nu ca un astfel de comert sa se desfasoare acolo.


Meserie de cunoscatori


Pentru un „lubenitar“, munca incepe inca din luna martie, când se pun rasadurile. Pepenii au nevoie de mult soare si de multa umiditate, astfel ca aproape obligatoriu o cisterna cu apa e necesara la irigatii. Munca nu este deloc usoara, cultura trebuie sapata de mai multe ori. „Avem mai multe serii si luam pepenii de pe tarla, pe rând, atunci când se coc. Toata treaba asta dureaza pâna la sfârsitul lui septembrie. Cu ani in urma mergeam si noi cu lubenitele in piata, la Oradea, Timisoara sau unde stiam ca se dau mai bine, dar acum nu mai renteaza. E scump transportul si trebuie sa stai acolo tot timpul“, a spus Marius Cilibia, din Pielesti. Imbracat lejer, in camasa alba si pantaloni scurti, Marius sta dupa un munte de lubenita, imbiind trecatorii sa guste din fructul dulce si zemos. Agricultorii doljeni spun ca, fata de alte culturi, lubenita e mai rentabila. Pe toata perioada de vara, „lubenitarii“ stau departe de casa, pe câmp, sa-si pazeasca productia. Altfel, nu se mai aleg cu nimic. Altii si-au adus de acasa si animalele, ca sa nu mai aiba si grija lor. Când lubenitele capata o culoare lucioasa, au codita si frunzele palite si suna a gol, agricultorii stiu ca pot sa-si culeaga rodul muncii.


Sanctiuni pentru cei care vând fara sa achite taxa


Pâna acum o saptamâna vindeau kilogramul de pepene verde cu zece mii, iar pe cel galben cu douazeci. Acum, l-au facut sapte, respectiv 15 si spun ca o sa mai scada din pret. „Sunt prea multi si cumparatori nu avem pe masura“, a spus unul dintre comercianti. Potrivit reprezentantilor de la Administratia Pietelor Craiova, producatorii agricoli pot comercializa produse pe 100 de amplasamente din Craiova.


Vânzarea se face pe baza de chitanta eliberata de primarie, unde se percepe o taxa de inchiriere a domeniului public. „S-au acordat autorizatii de vânzare pentru zonele Pelendava – 1 Mai, Lapus – Helin, Rovine – Piata, Gara – Bacriz, Craiovita Noua – Segarcea, platoul din Craiovita Noua, Ciuperca, Groapa, Conel – intersectia cu Brestei, dar si in alte puncte din oras“, a declarat Popa Dima, contabil-sef la Administratia Pietelor si Târgurilor Craiova. Multi comercializeaza pepeni in locuri neautorizate, pe riscul lor. Mai iau câte o amenda, mai dau un pepene sa mai scape, dar se pare ca merita. „Numai astazi (ieri, n.r.) am aplicat 40 de sanctiuni contraventionale. Initial le-am dat câte un avertisment si i-am trimis sa achite taxele, dar pentru ca nu au facut-o, i-am amendat cu sume cuprinse intre 30 si 300 RON.


Pentru neprezentarea documentelor si neafisarea pretului, sanctiunea este cuprinsa intre 60 si 200 RON“, a declarat Constantin Petrescu, director la Politia Comunitara Craiova. Noaptea, „lubenitarii“ dorm in masini sau, daca e prea cald, direct pe trotuar. Principalul motiv pentru care vând lubenita pe oriunde este nevoia de a supravietui. Pentru a obtine un profit, comerciantii se deplaseaza si sute de kilometri si dorm sub cerul liber. Spera ca vremea sa tina cu ei, iar autoritatile sa fie ingaduitoare.


Citrullus lanatus (pepene verde, lubenita)


Este specie anuala, originara din Asia tropicala, cu tulpini târâtoare, frunzele penat-sectate si cu lobi inegali si rotunjiti. Florile sunt relativ mici. Fructele sunt mari, atingând 10 – 20 kg, sunt sferice sau alungite, cu coaja verde-inchis, deschis sau maculata. Miezul este rosu, mai rar galben, foarte suculent. Semintele sunt negre pâna la alburii. Se cultiva pentru fructele sale dulci si zemoase.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU