14.2 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAparatura performanta la Spitalul din Petrosani

Aparatura performanta la Spitalul din Petrosani

Incepând din aceasta saptamâna, Spitalul de Urgenta din Petrosani are un aparat modern, ultra-performant cu care se pot efectua operatii laparoscopice, aceasta fiind prima achizitie completa din domeniul chirurgical. Managerul Spitalului de Urgenta din Petrosani, dr. Sidonia Faibis, spune ca achizitia a fost facuta din banii proprii ai spitalului si ca intreaga investitie se ridica la 1,2 miliarde de lei vechi. „Am adunat ban cu ban si am reusit performanta de a aduce si la noi un astfel de aparat modern, cu care chirurgii din alte tari lucreaza de mult timp. Este pentru prima data când se va lucra cu un astfel de aparat in spitalul nostru si nu este singura achizitie, pentru ca in curând vom aduce si un artrostop. Toate acestea ne vor ajuta sa reducem zilele de spitalizare si, in plus, pentru pacienti exista tot felul de avantaje“, a declarat Sidonia Faibis.


Laparoscopul este folosit la Sectia de chirurgie, doi dintre medicii de la aceasta specialitate fiind acomodati cu astfel de operatii, dupa o experienta similara, dar la alte clinici din tara. „Am mai operat cu astfel de aparate la alte clinici din tara si practic se reduce durata de refacere a pacientului, care la scurt timp poate sa-si reia activitatea fizica normala, iar in plus, spitalizarea se reduce si ea considerabil“, a spus dr. Alin Vasilescu, medic specialist chirurgie generala.


Avantajele pacientilor sunt legate de faptul ca, pentru o operatie care pâna acum se refacea in doua, trei pâna la sase luni, in functie de complexitatea ei, acum timpul de refacere a organismului este foarte scurt. „Nu mai este o taietura de 20 de centimetri pe abdomen, ci patru-cinci incizii de 0,5 cm, care nu afecteaza masa musculara, iar dupa operatie in trei zile pacientii sunt refacuti si se pot externa. In spitalele din alte tari, care au pus mai bine la punct acest sistem, pacientii au nevoie doar de câteva ore de spitalizare“, a mai spus dr. Vasilescu.


In prezent, in Spitalul de Urgenta din Petrosani se pot face laparoscopic operatii de colecist (fiere), ulcer perforat, chisturi ginecologice, hepatice, renale, sau hernii, in conditii optime si cu medici specializati.


In judetul Hunedoara, astfel de aparatura performanta mai este la spitalele din Orastie, Deva si Hateg, Spitalul de Urgenta din Petrosani fiind singurul din Valea Jiului in care se opereaza laparoscopic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS