17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDezvaluiri despre mita in cazul Dicu - Gutau

Dezvaluiri despre mita in cazul Dicu – Gutau

Denuntatorul care a anuntat procurorii Departamentului National Anticoruptie (DNA) Bucuresti ca viceprimarul orasului Râmnicu Vâlcea, Nicolae Dicu, si primarul Mircia Gutau i-au cerut mita pentru a-i elibera un certificat de urbanism, a povestit ieri, intr-o conferinta de presa, toate intâlnirile si discutiile pe care le-a avut cu cei doi edili pe aceasta tema.


Crinu Popescu, administratorul Rovimet, impreuna cu Florin Toma, director executiv al societatii, au povestit ieri, intr-o conferinta de presa, cum au incercat sa obtina autorizatia de urbanism si cum au ajuns sa ii denunte pe cei doi edili la DNA Bucuresti. Florin Toma a spus ca, in septembrie anul trecut, Rovimet a cumparat un teren cu o suprafata de 280 de metri patrati in zona centrala a orasului, cu suma de 150.000 de euro, iar plata s-a achitat cu virament din contul bancar. „Atunci am cerut la primarie certificat de urbanism pentru a construi o cladire cu parter si trei etaje, iar constructia trebuia sa ocupe 80% din suprafata terenului. Am vorbit cu domnul Popescu si a fost de acord sa facem pe terenul respectiv o constructie pentru birouri. Am cerut certificat de urbanism pentru constructie la primarie, in data de 23.12.2005. In certificatul emis de primarie s-a mentionat suprafata de constructie de 80%, dar despre inaltimea cladirii nu s-a mentionat nimic. Mai mult, au aparut niste ciudatenii si noi nu am putut prezenta o documentatie consiliului local decât cu avizul arhitectilor, daca isi dadeau ei aprobarea. Suplimentar, pe planul nostru de situatie, in care se evidentiaza suprafata constructiei, la parter au aparut doua linii scrise de mâna. Cele doua linii reduc procentul de ocupare de la 80% la 30%. In Plan Urbanistic Zonal (PUZ), care nu mi s-a prezentat si l-am obtinut din alte surse, descoperim ca in aceasta zona din centrul orasului a fost aprobat prin Planul Urbanistic Zonal un sediu bancar, in anul 2000. Nu am stiut ca era proiectata o asemenea cladire. Consiliul local a aprobat prin PUZ acest lucru, pe o suprafata de teren de 1.900 de metri patrati. Acest PUZ a fost aprobat in anul 2000 si nimeni nu stia ca terenul e de vânzare“, a spus directorul executiv.


Vazând ca problema nu se rezolva, Florin Toma i-a povestit totul lui Crinu Popescu, care i-a cerut sa insiste la primarie. „Am solicitat alt certificat de urbanism, care ne-a fost eliberat cu alte conditii si cu o gramada de avize in plus. Ne-am confruntat cu aceeasi comisie consultativa, care stia ce vrem sa construim si care s-a opus total si de data aceasta“, a afirmat Florin Toma. Ultimul certificat de urbanism eliberat de primarie firmei Rovimet a fost in data de 27.06.2006.


„Bebe Dicu mi-a spus sa inmultesc cu zece suma pe care o dadusem“


Crinu Popescu a sustinut ca, in luna decembrie 2005, a mers la Primaria Râmnicu Vâlcea pentru a discuta cu primarul Mircia Gutau sa ii dea certificatul de urbanism. „Atunci mi s-au cerut bani. Am intrat in birou la Mircia Gutau sa il intreb de ce nu imi da certificatul de constructie. Mi-a raspuns ca e o zona delicata si ca ar trebui sa discutam omeneste. Atunci am inteles ca trebuie sa discutam asupra unei sume de bani. Am intrebat cât si m-a trimis la viceprimarul Bebe Dicu. Am mers in biroul lui Bebe Dicu, care m-a lasat pe mine sa apreciez suma de bani. Mi-a zis ca ramâne la aprecierea mea suma“, a mentionat Crinu Popescu. Acesta a povestit ca dupa câteva zile a mers din nou in birou la Gutau, cu un plic in care avea 5.000 de euro. „I-am spus ca am venit cu plicul. Gutau mi-a spus: «Nu, du-te la Bebe Dicu, deoarece chestiunea de urbanism o discuti cu Dicu». M-am dus in birou la Dicu. I-am pus plicul cu 5.000 de euro pe masa si am plecat. Asta a fost in luna decembrie 2005. Dupa câteva zile, in luna ianuarie 2006, am mers iar la Bebe Dicu cu dorinta de a discuta. Era in birou, foarte suparat, si mi-a spus ca nu poate sa imi dea certificatul de urbanism pentru ca e in centrul orasului. Bebe Dicu mi-a spus sa inmultesc cu zece suma pe care o dadusem. Atunci m-am hotarât sa ii denunt la DNA, dar nu m-am dus atunci direct. Cu 5.000 de euro am fost de acord, dar nu doream sa dau mai multa mita. Constructia pe care o faceam in centru costa 50.000 de euro, cât imi cereau ei. Am plecat suparat din primarie si am facut o cerere in regim de urgenta sa ne elibereze in cinci zile o copie dupa PUZ, deoarece doream sa stim daca avem voie sa construim in zona respectiva“, a mai spus Crinu Popescu.


In timp ce Dicu era retinut, denuntatorul era in biroul lui Gutau


Administratorul Rovimet a spus ca nici dupa patru luni de la data la care solicitase o copie PUZ de la primarie nu primise nici un raspuns. „Am facut rost de copia PUZ – pe alte cai, neortodoxe, care ne arata clar ca avem voie sa construim pe acest teren. Am mers apoi la primar cu domnul Toma si cu juristul firmei si i-am cerut sa ne lase sa construim. Raspunsul lui Gutau a fost sa facem o noua cerere pentru a ne elibera certificatul de urbanism, ca ne da voie sa construim. Am facut alta cerere. Din nou comisia consultativa a refuzat sa ne dea acceptul de a construi si propunerea nu a fost nici macar pusa pe ordinea de zi pentru a fi discutata, pe motiv ca nu ni s-a dat aviz favorabil al arhitectilor. Ultima data când am fost in biroul domnului Gutau cu Toma si cu juristul, primarul ne-a declarat ca atâta timp cât va fi el primar nu se va construi nimic pe terenul respectiv si ca nu o sa ma lase sa infig nici macar o cazma pe terenul respectiv, ca nu are de gând sa piarda alegerile din cauza noastra“, a spus Crinu Popescu. „Dupa câteva zile m-am dus din nou la primar si i-a cerut sa ne intelegem mai bine. M-a trimis din nou la Bebe Dicu si am mers la viceprimar. Atunci am inteles ca toate spagile care se dau in primarie erau impartite si mergeau prin Bebe Dicu. Aceste spagi se dau si in momentul de fata. In birou la Dicu a urmat o intelegere verbala si am hotarât sa dau un avans de 20.000 de euro, iar diferenta pâna la 50.000 când va iesi certificatul de urbanism. Apoi a urmat actiunea DNA. Era o suma mai mare pe care trebuia sa i-o dau lui Dicu si l-am chemat pe 6 iulie la hotel Maria. In jurul orei 14.00, dupa ce DNA l-a luat pe Dicu, l-am sunat pe primarul Gutau, care m-a chemat la el in birou. In birou i-am spus lui Gutau ca m-am intâlnit cu Dicu si i-am dat cei 20.000 de euro, iar restul de 25.000 de euro o sa ii dau la eliberarea certificatului. Gutau a spus «ok», a dat din cap si mi-a zis sa am grija cu vecinii. Nu a existat acel raspuns «nu» al lui Gutau. Asta a fost tot, iar intâlnirea cu Gutau am avut-o in jurul orei 15.00. Toata negocierea s-a purtat prin viceprimarul Nicolae Dicu. Daca Gutau era un primar vertical, trebuia sa ma scoata afara din birou si sa cheme politia, iar acum eu sa fiu in puscarie“, a afirmat Crinu Popescu. Administratorul firmei Rovimet a declarat ca DNA Bucuresti nu l-a avut la mâna cu nimic si nu a facut jocul nimanui. „Am contactat DNA prin telefon. Am avut o umbra de indoiala ca DNA ii va informa pe cei doi inculpati. Nu stiu de ce nu l-au retinut pe Gutau pentru 29 de zile de prima data. Dicu si Gutau sunt prieteni de 25 de ani si se stie foarte bine de certificatele de constructie si de urbanism care au trecut pe la cei doi“, a mentionat denuntatorul.


„Vor mai cadea multe capete“


Crinu Popescu a spus ca in perioada urmatoare, in judetul Vâlcea, o sa cada mai multe capete, deoarece la DNA Bucuresti exista in cercetare mai multe dosare.


„In prezent, la DNA Bucuresti exista foarte multe sesizari si probabil ca in Vâlcea vor mai cadea multe capete atât din sfera politica, cât si din cea administrativa. Sunt semnale catre DNA ca in Râmnicu Vâlcea se petrec lucruri necurate in primarie si in alte institutii, cu bani publici“, a spus administratorul Rovimet.


In urma cu doi ani, Crinu Popescu a fost cercetat de DNA, dar acesta a sustinut ca actiunea s-a incheiat dupa trei luni de cercetare, pentru ca a fost nevinovat. „In urma cu doi ani, Rovimet a contractat prin Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Vâlcea zece miliarde de lei pentru a cumpara utilaje. Cineva a facut plângere la DNA ca nu am luat utilajele. Cei de la DNA m-au cercetat trei luni, dupa care s-a ajuns la concluzia ca utilajele au fost cumparate si ele sunt si acum in firma“, a precizat Crinu Popescu.


Administratorul Rovimet a afirmat ca va denunta la DNA persoanele din orice institutie care ii vor mai cere bani pentru a-i elibera certificate de urbanism. Acesta a precizat ca a mai solicitat la primarie doua autorizatii de constructie pe care le asteapta de trei ani: una pentru a renova un monument istoric pe strada Gabriel Stoianovici si alta pentru a construi un imobil locuinta, pentru care i s-a aprobat PUD-ul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS