15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal90 de copii sinistrati, in vacanta la munte

90 de copii sinistrati, in vacanta la munte

Peste 90 de copii din Rast isi vor petrece vacanta de vara in Asezamântul Filantropic „Stefan cel Mare si Sfânt“, din satul Hârja, judetul Bacau. 20 dintre ei au ajuns deja in zona Moldovei, in timp ce alte zeci de copii se afla pe litoral.


Prima serie de 20 de copii din Rast au fost primiti in Asezamântul Filantropic „Stefan cel Mare si Sfânt“, pentru a uita de necazurile prin care au trecut la inundatiile din primavara. Asezamântul a fost inaugurat acum doua luni, pentru a oferi asistenta batrânilor din zona. Cum cele 45 de locuri nu sunt inca ocupate, preotul satului le-a oferit un ajutor binevenit copiilor sinistrati. Micutii, cu vârste cuprinse intre zece si 14 ani, sunt incântati de prima lor vacanta la munte. Copiii sunt supravegheati de maicute si asistenti sociali, care le-au pregatit un program interactiv si multe excursii in zona Moldovei. Ei vor pleca spre casa joi noapte, iar in locul lor vor veni alti copii din Rast. „Pe alti 30 de copii ii pregatim sa plece la Madrid. Primaria de acolo, printr-o organizatie neguvernamentala, s-a oferit sa-i gazduiasca, pentru doua saptamâni“, a declarat Iulian Silisteanu, primarul Rastului.


Program recreativ strict


Peste 500 de prescolari si scolari din Rast, Bistret, Bechet, Cirna, Negoi si Macesu de Jos au fost plecati in tara, in vacanta, pâna la aceasta data. Organizatii neguvernamentale, primarii si asociatii de caritate din mai multe regiuni ale tarii s-au oferit sa le asigure cazare si masa, ca sa-i faca sa mai uite de casele luate de ape. Multi insa au ramas acasa, parintii neavând de unde sa le dea bani de buzunar. „Si cei care au fost la mare au spus ca se uitau la altii, cum isi cumparau tot felul de prostii si ei nu aveau cu ce. S-au mai plâns si parintilor, ca avea program strict, erau inchisi dupa ora 9.00 seara. Mai am si acum vreo 30 la mare“, a spus Silisteanu. Nu au fost singurele probleme aparute pe litoral, cu micii sinistrati din Rast. Pentru ca era pentru prima data când se aflau departe de mama si tata, cei mai mici au inceput sa plânga si sa ceara sa se intoarca acasa. „Cel mai greu a fost in primele zile, dupa care s-au obisnuit cu apa si cu plaja si ne era foarte greu sa-i mai bagam in camere“, a declarat un profesor insotitor.


Pregatiri pentru anul scolar


Cei 90 de copii de gradinita si 435 de elevi din clasele I-VIII, din Rast, vor incepe anul scolar in localurile vechi. In aceasta perioada s-a facut curatenie in cele doua scoli, se va monta parchet laminat, iar salile de clasa vor fi dezinfectate si igienizate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS