13.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVitamina E - periculoasa pentru gravide?

Vitamina E – periculoasa pentru gravide?

Expertii avertizeaza femeile insarcinate sa nu consume suplimente care contin vitamina E, pentru ca aceasta ar putea avea efecte daunatoare asupra fatului.


Potrivit site-ului meridianul.com, profesorul Stuart Campbell, obstetricianul care a pus la punct ecografiile tridimensionale, a facut un apel public ca medicii sa avertizeze asupra riscurilor consumului de vitamina E in cazul femeilor insarcinate, aceasta putând duce la nasterea de copii morti, greutate scazuta a nou-nascutului sau complicatii in timpul nasterii.


Alt specialist, profesorul Andy Shennan, de la Spitalul St. Thomas din Londra, coordonator al studiului privind rolul vitaminelor E si C in producerea preeclampsiilor, a declarat ca femeile insarcinate iau des suplimente continând aceste vitamine, fara a avea avizul medicului, având convingerea ca sunt bune pentru sanatate.


Cercetarile anterioare au sugerat ca vitamina E, care este un antioxidant, previne avortul spontan si preeclampsia (o complicatie serioasa care apare in timpul nasterii), in special in cazul in care este asociata cu vitamina C.


Dar doua studii recent aparute la Londra si in Australia, publicate in revistele de stiinta The Lancet si New England Journal of Medicine, au scos la iveala ca aceste concluzii sunt gresite.


Campbell este de parere ca vitamina E poate interfera cu abilitatea sistemului imunitar al mamei de a evita atacarea fatului ca pe un „intrus“. El este, de asemenea, de parere ca vitamina E poate intrerupe functiile placentei, care asigura nutrientii necesari fatului, si insista asupra riscului crescut ca acesti copii sa se imbolnaveasca de astm sau diverse boli de piele.


La studiul realizat in Londra au participat 2.500 de femei insarcinate cu risc crescut de a face preeclampsie. Femeile care au luat doze mari de vitamina E si vitamina C, incepând cu a 14-a saptamâna de sarcina, pe toata perioada sarcinii au facut preeclampsie si au avut complicatii grave la nastere.


„Se crede ca vitaminele sunt inofensive si bune pentru sanatate si nu exista nici un dubiu ca foarte multe femei insarcinate iau suplimente vitaminice fara consultul medicului“, a spus profesorul Shennan.


Departamentul pentru sanatate din cadrul Health Supplements Information Service din Marea Britanie crede ca ar trebui conceput un supliment vitaminic destinat numai femeilor insarcinate, pentru ca unele vitamine sunt daunatoare, dar altele, precum acidul folic sau vitamina D, sunt foarte necesare pe perioada sarcinii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS