12 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVara - sezonul fructelor rosii

Vara – sezonul fructelor rosii

Stiati deja ca fructele rosii contin multa vitamina A. Dar stiati ca fiecare dintre ele va poate ajuta sa preveniti anumite afectiuni? Potrivit e-sana.ro, toate acestea se intâmpla pentru ca aceste fructe au in plus si alte vitamine si minerale cu puteri detoxificante (numai bune si in curele de slabire).


Poate nu degeaba rosul este una dintre culorile care ne atrage privirea, ne energizeaza si ne stârneste pofta de mâncare. Natura a inscris adânc in genele noastre dependenta de energia alimentelor… rosii. Pentru ca orice fruct de aceasta culoare are un continut bogat in betacaroten, licopen si vitamina C.


Fructele rosii previn o multime de afectiuni. In primul rând, sunt antioxidante puternice, combatând actiunea radicalilor liberi si prevenind afectiunile cancerigene. Mai sunt si foarte bune surse de minerale si vitamine (precum calciu, zinc, magneziu, bor etc.), tonice excelente, depurative si detoxificante naturale. Unele sunt mai bogate in zaharuri decât altele, asa ca diabeticii sau cei care tin cure de slabire trebuie sa stie pe care dintre ele le pot consuma fara grija.


Pentru ca este sezonul lor, profitati si dumneavoastra din plin de calitatile lor.


„Ghid“ de folosire


Daca vreti sa va folositi de proprietatile fructelor intr-un regim de slabire, tineti minte câteva reguli care va vor ajuta sa aveti o alimentatie corecta. In primul rând, in pofida oricaror altor proprietati, fructele sunt o sursa importanta de zaharuri, de aceea nu este bine sa abuzati de ele. Daca vreti sa tineti o cura cu fructe, ori veti mânca doua zile numai acele fructe, fara alte alimente, ori le veti folosi timp de o saptamâna, servindu-le in cantitati mici, pe post de „gustare“ (la ora 10.00 sau la ora 16.00). Tineti minte sa le mâncati cu cel putin doua ore dupa o masa principala. La fel de bun este si sucul acestor fructe.


Ciresele. Au, in special, proprietati antiinflamatorii si antioxidante. O cura cu cirese va poate face bine la artrita, spondiloza sau daca aveti probleme cu articulatiile. Nu este o gluma: incercati sa mâncati câtiva pumni de cirese atunci când va deranjeaza, de pilda, o durere de cap. Prin substantele antioxidante pe care le contin, ciresele va protejeaza si de actiunea radicalilor liberi dintr-un mediu poluat.


Capsunele. Au o multime de vitamine si minerale: vitamina C, A, magneziu, acid citric, iod, potasiu etc. De aceea, reprezinta un excelent antioxidant, dar si un detoxifiant al organismului. Ajuta la intarirea sistemului imunitar si scad nivelul colesterolului. Sunt indicate si in curele de slabire sau persoanelor care au probleme cu un ten incarcat (din cauza fumatului sau poluarii). Contin, de asemenea, niacina, importanta in reglarea hipertensiunii arteriale.


Coacazele. Reprezinta o sursa semnificativa de vitamina C, de aceea si ele sunt considerate niste antioxidanti puternici. Cu cât sunt mai inchise la culoare, cu atât concentratia de vitamina C este mai mare. Au proprietati laxative – daca vreti sa scapati de constipatie, de câteva kilograme in plus, de retentie de apa sau de toxine, puteti apela la o cura cu coacaze. Sunt eficiente si in starile febrile.


Fragii. Pe lânga vitamina C, licopenul si betacarotenul existent in mai toate fructele rosii, fragii contin si o mare cantitate de vitamina E. O cura cu fragi este de mare ajutor in fortificarea sistemului imunitar: creste rezistenta organismului, previne alergiile si joaca rol de detoxifiant. In plus, fragii va pot ajuta sa va recapatati forta si energia.


Sucul de fragi e un bun energizant si are foarte putine calorii, asa ca folositi-l pe post de tonic, când va simtiti epuizat.


Zmeura. Este bogata in vitamina C, dar, atentie, cu cât trece mai mult timp de la recoltare, cu atât cantitatea de vitamina C scade mai repede, asa ca aveti grija sa consumati zmeura cât mai proaspata. Contine foarte multe fibre, precum si o mare varietate de vitamine si minerale (vitaminele B, acid citric, calciu, magneziu etc.). Zmeura este si ea un antioxidant puternic; mai e recomandata in starile febrile si infectioase. Poate fi consumata fara grija si de diabetici.


Pepenele rosu. Este bogat in vitamina C si A, dar si in zaharuri. Nu trebuie sa va temeti, insa ca o cura cu pepene va va ingrasa, pentru ca va face exact contrariul. Continutul mare de apa va ajuta sa va saturati repede si sa eliminati si mai repede surplusurile. Este, prin urmare, un detoxifiant si un depurativ excelent. Atentie, insa, poate provoca deranjamente stomacale. Mai contine, in cantitati mici, calciu, iod, zinc, potasiu si fosfor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS