14.2 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTotul despre expunerea ochilor la soare

Totul despre expunerea ochilor la soare

Ati fost ferm convins pâna acum ca numai vara se poarta ochelari sau ca nu ar trebui sa va faceti griji când va expuneti la soare daca nu aveti afectiuni la nivelul ochilor? Site-ul topsanatate.ro va spune ce este adevarat si ce e fals referitor la expunerea ochilor la soare.


Fals: cei mai eficienti ochelari de soare sunt cei cu lentila intunecata.


Daca ochelarii dumneavoastra nu au protectie impotriva razelor UV (ultraviolete) si daca nu au insemnul CE, lentilele intunecate pot sa va afecteze si mai mult ochiul, prin dilatarea pupilei si permiterea intrarii in ochi a si mai multor raze UV. De fapt, lentilele maronii sau cele de culoarea chihlimbarului sunt cele mai bune pentru a reduce cantitatea de raze ultraviolete care va patrund in ochi.


Fals: trebuie sa port ochelari de soare numai in zilele insorite.


Razele ultraviolete sunt prezente pe parcursul intregii zile si pot produce daune si atunci când sunt nori pe cer. Sunt momente insa când exista un risc mai mare de supraexpunere.


Fals: daca nu prezint nici un simptom sau nu am nici o afectiune la ochi, pot sa ma expun linistit la soare.


Afectiunile la ochi care pot duce la pierderea acuitatii vizuale pot sa nu aiba nici un simptom, asa ca ar fi cel mai bine sa va faceti controale regulat.


Adevarat: copiii sunt supusi unui risc mai mare decât adultii.


Ochii unui copil sunt mai vulnerabili decât ai unui adult. Ochii lor sunt mai putin dezvoltati si predispusi la dilatarea pupilei decât cei ai adultilor. De aceea, este foarte important sa poarte ochelari. Atunci când ii expun la soare, majoritatea parintilor protejeaza numai pielea copiilor, uitând cât de importanta este si protejarea ochilor de soare. Expunerea repetata la soare poate cauza copiilor afectiuni grave mai târziu in viata. Asadar, pentru a va proteja copilul, asigurati-va ca poarta o palarioara cu boruri sau o sapca pentru a-i ascunde fata de soare. Cumparati-i copilului ochelari de soare care blocheaza razele UV. Asigurati-va ca ochelarii sunt confortabili si se potrivesc cu fizionomia.


Adevarat: nu toate razele UV sunt periculoase.


Exista trei tipuri de UV: UVA, UVB si UVC. Pe Pamânt, razele UVC nu sunt periculoase, deoarece sunt absorbite de stratul superior al atmosferei. Pe suprafata Pamântului, cel mai mare risc il prezinta razele UVA. Acestea pot penetra foarte adânc ochiul, producând daune. Aceste raze sunt si cele care bronzeaza si se considera ca tot ele imbatrânesc pielea prematur si cauzeaza cancer la nivelul epidermei. Majoritatea razelor UVB sunt absorbite inainte de a ajunge la noi, dar câteva patrund prin atmosfera si sunt chiar mai periculoase decât razele UVA.


Adevarat: ochelarii de genul celor acvatici sunt mai eficienti.


Deoarece nu permit razelor soarelui sa intre in ochi din nici un unghi, pot sa fie mult mai eficienti decât ochelarii obisnuiti de soare.


 


Cum protejam pielea?


Daca referitor la protectia ochilor fata de razele soarelui v-ati facut o idee citind materialul de mai sus, iata ce trebuie sa faceti pentru a va proteja pielea.


Folositi o crema de soare cu factor de protectie cât mai ridicat, dar nu exagerati cu soarele! Lotiunile de protectie solara pot intensifica bronzul obtinut si asigura pielii o culoare ciocolatiu-aurie. De obicei, aceste produse contin factori de protectie care actioneaza ca o bariera in calea razelor ultraviolete, dar si o hidratare intensa a pielii. Este necesar sa folositi aceste creme de protectie solara indiferent de anotimp, adica pâna si in zilele friguroase de iarna este indicat sa nu plecati din casa fara sa aplicati o crema de protectie solara pe fata.


Lotiunile pentru bronzat cu factor ridicat de protectie impotriva razelor ultraviolete sunt extrem de importante daca vreti sa va asigurati ca structura pielii dumneavoastra nu va fi distrusa in urma expunerii la soare. 90% dintre riduri sunt produse tocmai de aceste raze ultraviolete. Asadar, daca va pasa de tenul dumneavoastra, folositi neaparat cremele de protectie solara si veti reusi sa preveniti in acest fel semnele unei imbatrâniri premature. Factorul de protectie trebuie sa fie mai mare de 15.


Efectele nocive ale soarelui sunt cumulative si ireversibile. Daca va doriti o protectie maxima si, implicit, o piele sanatoasa nu evitati cremele pentru plaja!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS