14.2 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalIluminarea artificiala a incaperilor

Iluminarea artificiala a incaperilor

Indiferent de stilul de design interior pe care doriti sa il adoptati pentru amenajarea locuintei, este bine sa tineti seama si de câteva principii generale referitoare la iluminatul artificial al unei incaperi. Site-ul 121.ro va ofera câteva sfaturi in acest sens.


Inainte de toate, este bine sa stiti ca exista mai multe tipuri de iluminat: iluminatul general, foarte bine realizat de o plafoniera, spre exemplu, sau de o lustra de orice tip; iluminatul directionat, de tip spot, utilizat pentru a localiza o lumina puternica acolo unde este nevoie pentru a desfasura diverse activitati (gatit, citit, etc); lumina de ambianta, utilizata pentru a diminua contraste. Iata câteva idei de alegere a tipului de iluminat artificial, in functie de incaperile locuintei dumneavoastra.


Holul de acces. Fiind un spatiu cu mai multa circulatie, are nevoie de o lumina suficient de puternica, fara a fi insa suparatoare: o aplica (cu mai multe becuri) asigura un iluminat adecvat, sau spoturi orientabile situate in plafon, care sa „spele“ un perete, putând pune in valoare tablouri, obiecte, polite etc.


Livingul. Aceasta camera are nevoie de o lumina agreabila, care sa corespunda mai multor tipuri de activitati: iluminatul general asigurat de o plafoniera sau de diverse scafe de lumina din plafonul suspendat, de o lustra, etc; spoturile directionate – orientate spre canapea sau spre fotolii, pentru a asigura un iluminat adecvat pentru lectura, lumina poate proveni de la niste lampadare cu picior; lumina plasata in spatele televizorului, micsorând contrastul; diverse surse de lumina colorata care sa puna in valoare obiecte decorative.


Pentru a asigura un iluminat echilibrat se pot alterna lampile directionate cu cele difuze. Pentru a obtine lumina adecvata, ar fi utila echiparea uneia sau mai multor surse de lumina cu un dispozitiv de reglare a intensitatii. Prin suprapunerea fasciculelor de lumina se formeaza o zona de lumina agreabila (fasciculul de lumina al unui corp de iluminat care coboara din plafon, lampadarele etc.).


Bucataria are nevoie mai mult decât toate celelalte incaperi de un iluminat functional, care sa poata fi modificat in functie de nevoi: iluminat general din plafon; tuburile fluorescente amplasate sub dulapurile suspendate asigura un iluminat omogen pe o suprafata mare; lumina spoturilor amplasate deasupra usilor dulapurilor suspendate, punând in valoare si mobilierul; lumina din interiorul vitrinelor (in cazul in care dulapurile suspendate au usi cu sticla).


Dormitorul. Iluminatul general poate fi obtinut cu ajutorul spoturilor incastrate in plafon, situate in apropierea unui dulap, in acest fel lumina nu este deranjanta atunci când stam pe pat; in plus, asigura si lumina necesara in interiorul dulapului; sursele de lumina orientabile – o veioza pe noptiera asigura lumina necesara lecturii; iluminatul tablourilor, al obiectelor decorative etc. reduce contrastul dintre umbra si lumina.


Biroul. Iluminatul general destul de slab, suficient, fara a fi suparator, difuzat de o plafoniera; lumina directionata, de lucru, iluminând adecvat biroul, tastatura, etc. lumina plasata in spatele monitorului, diminuând contrastele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS