25.1 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDermatologie si estetica - pitiriazisul versicolor

Dermatologie si estetica – pitiriazisul versicolor

Pitiriazis versicolor este o infectie (micoza) a tegumentului care modifica in zonele afectate culoarea pielii. Este localizata la nivelul pieptului, spatelui, umerilor, partii superioare a bratelor, trunchiului si a regiunii inghinale. Aceasta infectie este rareori localizata la nivelul fetei. Potrivit site-ului sfatulmedicului.ro, pitiriazis versicolor afecteaza deseori copiii inainte de adolescenta.


Semne si simptome. Leziunile tegumentare ale copilului au urmatoarele caracteristici: albe in zonele expuse; maronii sau rosu-maronii in zonele acoperite; netede cu margini bine delimitate; nu fac cruste decât daca sunt frecate; initial au un diametru de trei – patru mm, apoi se extind; frecvent se unesc (conflueaza) si formeaza pete intinse.


Cauze. Pitiriazis versicolor poate fi un stadiu in dezvoltare a leziunilor buloase ale pitirosborum orbicular. Caldura excesiva si umiditatea excesiva favorizeaza dezvoltarea acestei leziuni. Infectia este contagioasa, dar modalitatea de transmitere este necunoscuta.


Factori de risc. Factorii de risc cunoscuti sunt expunerea la un mediu cu caldura si umiditate excesiva.


Prevenirea complicatiilor si recurentelor. Nu exista masuri preventive specifice. Numarul recurentelor este ridicat in lipsa tratamentului corect.


Metode de diagnostic. Initial este necesara observarea simptomelor si prezentarea la medic care poate pune diagnosticul prin anamneza, examenul fizic si culturi in laborator din biopsii.


Evolutie. Pitiriazisul versicolor netratat persista timp nedefinit, dar se pare ca apare si dispare din când in când. Apar recaderi frecvente, chiar si cu tratament. Dupa tratament, petele albe vor ramâne pe tegumentul copilului timp de mai multe luni dupa ce micoza s-a vindecat.


Tratament


Ingrijirea la domiciliu. Medicamentele prescrise se aplica cu ajutorul tampoanelor de vata in zonele afectate, o data pe zi, timp de trei saptamâni. Se recomanda clatirea dupa 30 minute si expunerea tegumentului afectat la aer cât mai mult posibil. Se recomanda repetarea in fiecare an a tratamentului inainte de inceperea sezonului estival.


Tratament medicamentos. Medicii specialisti prescriu sampon cu sulfat de seleniu sau alte medicamente antifungice, care se aplica in zonele afectate.


Sfaturi. Nu exista limitari din punct de vedere al activitatii copilului, al dietei sau al activitatilor scolare.


Consultul medical specializat. Este necesara consultarea medicului specialist atunci când apar simptome sau semne de pitiriazis versicolor sau când infectia nu se amelioreaza in ciuda tratamentului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS