16.2 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSe cauta salvamontisti pentru Masivul Parâng

Se cauta salvamontisti pentru Masivul Parâng

Salvamontistii din zona turistica Parâng vor sa angajeze tineri, iubitori ai muntelui si cunoscatori ai traseelor montane, in vederea dezvoltarii activitatii de patrulare si salvare. Seful echipei de salvatori montani, Dumitru Bârlida, declara ca o prima selectie va fi organizata la sfârsitul acestei saptamâni pe Cheile Taia, o zona stâncoasa din Valea Jiului, iar tinerii care vor sa devina salvamontisti trebuie sa aiba vârste cuprinse intre 20 si 30 de ani si aptitudini de orientare in munte. „Cei care vor fi selectionati vor urma un stagiu de pregatire absolut obligatoriu si cursurile Scolii nationale de salvamont si numai dupa ce vor absolvi aceste cursuri vor deveni salvatori montani“, a declarat Bârlida.


Pâna acum, in zona aferenta echipei de salvamontisti din Parâng, fac patrula doar noua salvamontisti profesionisti si doi incepatori, dar actiunile la care participa sunt complexe si necesita suplimentare de personal.


Incepând de anul trecut, membrilor echipei Salvamont din Petrosani le-au fost recunoscute rezultatele la nivel national, când au fost premiati la simpozionul anual la care au participat toate echipele de profil din tara.


In plus, pentru operatiunile la care au participat, dând dovada de profesionalism, salvamontistii din Petrosani au fost felicitati si de reprezentantii Academiei Nationale de Educatie Fizica si Sport, dupa ce 19 studenti implicati intr-un scandal s-au ales cu multiple fracturi.


Membrii echipei Salvamont isi pun viata in pericol pentru a-i salva pe cei care urca muntii, suprafata pe care o supervizeaza fiind de aproximativ 75.000 de hectare, in zona muntilor Parâng – Sureanu. In raportul cu care salvamontistii s-au prezentat la intâlnirea anuala se arata ca „au desfasurat activitati de patrulare, interventii si salvare in zonele unde s-au efectuat permanente si anume: Parâng, Cheile Taia, Groapa Seaca, Auselu sau Voievodu, iar datorita patrularilor in aceste zone, frecventa accidentelor a scazut considerabil“. In toate aceste zone au fost amenajate refugii salvamont, iar eficienta echipei a dat roade.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS