30.1 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalCentralele termice, autorizate haotic

Centralele termice, autorizate haotic

Termenul de autorizare a centralelor termice de apartament a expirat fara ca ISCIR Inspect Craiova sa aiba idee câte bombe cu gaz pun in pericol viata oamenilor. Siguranta craiovenilor depinde acum numai de Distrigaz Sud, care insa controleaza arzatoarele doar la inspectiile periodice, adica o data la doi ani.


Proprietarii de centrale de apartament care nu au obtinut autorizatie pentru instalatia de incalzire risca debransarea de la sistemul de alimentare cu gaz metan, termenul pâna la care puteau sa intre in legalitate expirând la 30 iunie 2006. Potrivit legii, numai angajatii Distrigaz Sud ii pot debransa pe craiovenii cu „bombe“ in casa, aceasta fiind insa singura masura la indemâna Distrigaz. In plus, controlul nici nu are o baza stiintifica, fiindca nici Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor sub Presiune – ISCIR Inspect, institutia abilitata sa verifice respectarea prescriptiilor tehnice de catre utilizatorii de centrale si sa-i sanctioneze, nici firmele agreate de ISCIR in vederea autorizarii nu au transmis catre Distrigaz o evidenta a avizelor echipamentelor de uz casnic cu combustibili gazosi. „Normativele nu prevad o verificare speciala, intr-o perioada anume, a tuturor centralelor, iar in lipsa unui astfel de termen noi nu putem face altceva decât inspectiile periodice, adica o data la doi ani, dar nici atunci nu avem vreo pârghie legala clara. Pur si simplu le cerem oamenilor sa ne arate autorizatia. Nici ISCIR, dar nici societatile indrituite de acesta nu ne-au comunicat o situatie a autorizarii centralelor de apartament“, a declarat Alexandru Porojan, inginer la Distrigaz Sud Craiova. El a mai spus ca sunt debransate imediat doar cazanele la care specialistii Distrigaz constata defectiuni. Reprezentantii ISCIR Inspect Craiova, prin directorul adjunct Ioan Antonie, au refuzat sa comenteze, desi unitatea ar fi trebuit sa centralizeze pâna la 30 iunie datele privind autorizarea centralelor termice, de la firmele de profil agreate ISCIR.


Autorizarea, la cererea proprietarului


Posesorii de echipamente de incalzire pe gaz metan nu sunt verificati, daca nu contacteaza din proprie initiativa o firma specializata in autorizare. „Noi nu ne deplasam decât la cererea clientului, precum si la acei beneficiari care sunt deja in evidentele noastre cu autorizari mai vechi a caror valabilitate se apropie de expirare. Firma noastra a autorizat circa 260 de centrale termice in Craiova“, a declarat Alexandru Catrina, reprezentantul unei societati agreate ISCIR. Astfel, un craiovean care si-a instalat centrala imediat dupa ce angajatii Distrigaz Sud au facut verificarea periodica poate sta linistit doi ani fara sa mai plateasca patru – cinci milioane pentru autorizare, fiindca nimeni nu-i mai calca pragul sa se uite la centrala pâna la un nou control al Distrigaz Sud. „Mizam mult si pe teama craiovenilor. Din cercetarile noastre reiese ca, in ultimii doi ani, majoritatea celor care si-au montat centrale in apartamente au cerut autorizare. Situatia este grava insa la case, unde estimam ca peste 700 de centrale functioneaza ilegal. Am avut cazuri când noi am debransat locuinte de la retea, iar proprietarii s-au legat singuri. Noi nu putem rezilia contractul cu consumatorii daca nu au autorizatie, iar ce fac ei in locuinta lor dupa ce noi plecam n-avem cum sa stim. Din pacate, legea nu ne permite noua sa-i amendam, ci altora“, a mai spus Porojan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS