Spitalele din Valea Jiului au ramas fara 92 de paturi, in urma analizei privind eficientizarea activitatilor, restructurarea afectând doua din cele patru spitale existente. Spitalul de Urgenta din Petrosani a pierdut 57 de paturi, din totalul de 709, iar cel de la Vulcan 35.
Sectiile care vor fi afectate de restructurarea gândita de ministrul Eugen Nicolaescu sunt obstetrica-ginecologie, pediatrie, dermato-venerice, ORL si oftalmologie, de la Spitalul din Petrosani, acolo unde s-a reusit, in urma mai multor discutii, reducerea numarului de paturi de la 107 la 57.
Fara ATI si chirurgie la Vulcan
Restructurarea a lasat insa Spitalul din Vulcan, dupa mai multe runde de negocieri, fara 35 de paturi si doua sectii: chirurgia si ATI, iar la alte câteva sectii, numarul de paturi a fost suplimentat. Dan Magheru, directorul Directiei de Sanatate Publica a judetului Hunedoara, spune ca restructurarea s-a facut pe criteriile impuse de performanta si ca personalul ramas de la sectiile al caror numar de paturi a fost redus sau care au fost desfiintate va fi redistribuit, existând posibilitatea de a ajunge si la alte spitale din zona. „Structura spitalului va fi compusa din Sectia de pneumoftiziologie, care creste cu zece paturi, Sectia de boli infectioase cu cinci paturi in plus, Sectia de medicina interna cu cinci paturi mai putin, Sectia de pediatrie cu zece paturi mai putin, dupa ce cinci dintre ele se transfera la Infectioase. Sectia de chirurgie si cea de ATI vor fi desfiintate, dar infiintam un compartiment de zece paturi obstetrica – nasteri fiziologice“, a declarat dr. Dan Magheru, director DSP Hunedoara.
Conform acestuia, personalul din sectiile desfiintate va fi redistribuit in cadrul compartimentului de recuperare, medicina fizica si balneologie ce se va infiinta, precum si in posturile vacante ale celorlalte sectii din cadrul acestui spital. In plus, cei care vor ramâne au posibilitatea de a fi transferati pe posturile vacante existente la spitalele din Petrosani si Lupeni.
Indicatori slabi de performanta
Restructurarea s-a facut, conform reprezentantilor DSP, in baza indicatorilor de performanta de la fiecare sectie, dar s-a luat in considerare si faptul ca adresabilitatea pacientilor a crescut spre spitale din alte localitati limitrofe. Spre exemplu, la Spitalul din Vulcan, din 9.500 de locuitori, care au necesitat internarea in anul 2005, aproape 3.000 au ales alte spitale din zonele limitrofe. Anul trecut, la Vulcan s-au nascut 231 de copii, iar indicele de operabilitate la Sectia de obstetrica-ginecologie a fost de doi la suta, in timp ce la Sectia de chirurgie generala a fost de 22 de procente.