16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalArme si gloante, suvenir de la Rast

Arme si gloante, suvenir de la Rast

Trei persoane din cadrul organizatiei „TinServ“, care venisera sa ajute sinistratii din localitatea doljeana Rast, s-au ales cu dosare penale pentru ca au plecat acasa cu armele si munitia descoperite printre darâmaturi.


Totul a inceput la mijlocul saptamânii trecute, când jandarmii doljeni i-au retinut pe Silviu Tutuianu, din comuna Salcioara, judetul Tulcea, si Flavius Chira, din Sintea Mare, judetul Arad, care se jucau in localitatea Rast cu o grenada defensiva, in stare de functionare. S-a stabilit ca tinerii faceau parte din organizatia „TinServ“ – tineri in serviciul voluntar al bisericii adventiste – si venisera in Rast pentru a-i ajuta pe sinistrati la recuperarea bunurilor prinse intre ruinele caselor darâmate de inundatii. Luati la intrebari de jandarmi, cei doi tineri au spus ca gasisera grenada sub zidurile cazute ale gospodariei Mariei Stanculescu, in timp ce o ajutau pe aceasta la recuperarea materialelor de constructii.


Celor doi le-a mai „scapat“ si faptul ca in acelasi loc a fost gasit un pistol cu tot cu munitie, in stare de functionare, acestea fiind luate de coordonatorul lor. In urma cercetarilor, jandarmii doljeni au gasit la fata locului câteva cartuse in stare de functionare.


Pistol si munitie luate ca suvenir


Cazul a fost preluat de ofiterii Biroului Arme, Munitii si Substante Toxice din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Dolj, care au stabilit ca grupul de elevi coordonat de Tiberiu Iosif K., de 29 de ani, a gasit pe 23 iunie printre ruinele casei Mariei Stanculescu un pistol si munitia aferenta. O echipa de politisti doljeni s-a deplasat la Bucuresti si a recuperat de la Tiberiu un pistol marca „Walter“ calibrul 7,65 milimetri, model 1941, aflat in stare de functionare. Aurelian C., de 17 ani, din Cerasu – Prahova, care facea parte din grupul care a fost in Rast, s-a prezentat joia trecuta la postul de politie din comuna si a predat un incarcator cu sase cartuse calibrul 7,65 milimetri. Evelina T., de 17 ani, din Ploiesti, o tânara care a ajutat-o pe Maria Stanculescu la recuperarea materialelor de constructii, a predat si ea vineri politistilor prahoveni un cartus de acelasi calibru. Chiar daca au predat munitia oamenilor legii, cei doi tineri s-au ales cu dosar penal pentru comiterea infractiunii de nerespectare a regimului armelor si munitiilor, aceeasi infractiune fiind constatata si pentru coordonatorul lor.


Prezenta armelor si munitiei in casa Mariei Stanculescu a fost pusa de aceasta pe seama unchiului sau, fost ofiter in armata româna. Acesta ar fi luptat in Divizia „Tudor Vladimirescu“, iar in timpul celui de-al doilea razboi mondial in imobilul respectiv au fost cantonate trupele românesti.


Atentionari


Gruparea de Jandarmi Mobila Craiova atrage atentia asupra obligativitatii cetatenilor de a instiinta imediat oamenii legii in momentul descoperirii armelor sau munitiilor. Cei care gasesc astfel de obiecte trebuie sa tina cont de riscul foarte mare la care se expun manipulând aceste materiale sau, mai grav, daca sunt manipulate in mod gresit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS