8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLocuintele modulare au ajuns la Negoi

Locuintele modulare au ajuns la Negoi

In comunele afectate de inundatii viata si-a reluat cursul, sinistratii s-au intors la munca zilnica de pe câmp, iar autoritatile au inceput sa faca planuri de reconstructie. Tot ce mai aminteste de cosmarul revarsarii Dunarii sunt baltile de pe câmp, in care oamenii pescuiesc si fac baie, si mormanele de moloz din curti, pe care nu l-au ridicat nici pâna acum.


Marea Neagra s-a mutat in aceasta vara in Lunca Dunarii. Toate baltile lasate in urma de retragerea apelor Dunarii si incintele unde apa nu a scazut decât cu câtiva centimetri au fost luate cu asalt de pescari si de copii, care se bucura din plin de primele zile de vacanta. Spiritul de vacanta pare sa ii fi cuprins si pe sinistratii din Negoi, care au asteptat sosirea locuintelor modulare cu curtile pline de darâmaturi. Cu toate ca fusesera anuntati de angajatii primariei ca in aceasta saptamâna vor primi locuinte modulare, foarte putini au curatat locurile unde vor fi amplasate modulele de 20 mp. „Astazi (ieri – n.r.) au venit zece module, iar pâna la sfârsitul saptamânii vor veni alte zece. Cu toate ca dupa grafic ar fi trebuit sa primim 90 de locuinte modulare, noi avem nevoie de 47, iar restul le vom distribui la Rast. Vom pune modulele care au venit in gospodariile care au fost curatate, intâietate având cei care nu mai au nici macar o anexa in picioare“, a explicat Sorin Voinea, primarul comunei Negoi.


Sinistratul harnic primeste locuinta modulara


Oamenii s-au strâns cu mic, cu mare sa vada mai bine casele din plastic pe care le vor primi cei carora Dunarea le-a luat tot, iar tirurile care le transportau si-au facut loc cu greu prin multime si pe ulitele strâmte si prafuite ale satului. Vazând ca au fost sariti si ca nu au primit locuinte, sinistratii care nu ridicasera darâmaturile au fost nemultumiti. „Sa mi le puna in gradina, ca e loc destul! Ce, trebuie neaparat in curte? Imi fac eu curat când am timp si nu trebuie sa imi dicteze nimeni in curtea mea“, a spus un barbat care tocmai isi incepuse ziua la cârciuma din sat. Altii stateau la porti si asteptau tirurile si macaraua care sa le aduca noile case. „Sa vina o data, ca de când le asteptam. Am curatat toata curtea ca sa ne puna si casele de plastic, si materialele de constructie pentru alea de BCA pe care trebuie sa le facem“, a spus Elena Marin din Negoi.


Rastul are PUG


Si sinistratii din Rast au inceput sa aiba din nou sperante deoarece in ultimele zile zeci de tiruri cu materiale de constructie au ajuns in satul lor. In plus, Ordinul Arhitectilor din Oltenia a finalizat Planul Urbanistic General (PUG), care a fost votat in unanimitate de Consiliul Local Rast.


„PUG a trecut in sedinta de consiliu local cu numar maxim de voturi si a inceput aprovizionarea cu materiale de constructii. Pâna acum am primit 391 de tone de ciment si 45 de tone de fier, dar nu am inceput distribuirea pentru ca nu am primit graficele si planurile caselor“, a explicat Iulian Silisteanu, primarul Rastului. Dupa ce PUG a fost aprobat, Directia de Urbanism din cadrul Consiliului Judetean (CJ) Dolj poate sa dea unda verde reconstructiei. „Vom incepe sa eliberam autorizatiile de constructie si vom chema toti constructorii implicati pentru a stabili un grafic al lucrarilor“, a explicat Dumitru Cernatescu, arhitectul-sef al judetului. Daca lucrurile merg conform planurilor autoritatilor, in doar câteva saptamâni disperarea si plictiseala sinistratilor vor disparea, iar tabara de la Rast va deveni santierul Olteniei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU