14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalAu venit americanii la Poiana Mare

Au venit americanii la Poiana Mare

Spitalul de Psihiatrie de la Poiana Mare este cunoscut in intreaga lume. Celebritatea si-a dobândit-o insa in mod regretabil dupa ce pe parcursul unui an, in perioada 2003 – 2004, acolo au decedat in conditii suspecte 101 bolnavi (17 au murit doar in primele doua luni ale anului 2004) din cauza malnutritiei si a mizeriei din saloane.


Dupa scandalul mediatic declansat de acele evenimente, autoritatile au investit fonduri, chipurile, pentru imbunatatirea conditiilor din spital; in realitate, ca sa scape de tambalau si, mai ales, de intrebarile curioase ale organismelor internationale care militeaza pentru drepturile omului.


Istoria unei vizite anuntate


La trei ani de la scandalul cu pricina, o delegatie de americani din cadrul Centrului Carter, organizatie care desfasoara in intreaga lume actiuni umanitare, dar si un program de sanatate mentala, a vrut sa vada zilele trecute ce s-a schimbat la Poiana Mare.


Dupa ce s-au informat si au aflat cât de greu este sa patrunzi intr-o unitate sanitara, daca nu lucrezi acolo, nu esti pacient sau nu mituiesti paznicul potrivit, americanii au obtinut destul de repede autorizatie de la Ministerul Sanatatii si s-au prezentat la spital. Acolo au fost coplesiti de binecunoscuta ospitalitate româneasca, doar conducerea spitalului avusese timp o zi ca sa se pregateasca de vizita.


Directorul, Dumitru Ivantu, numit interimar doar de o luna, i-a primit cu sucuri si fursecuri si le-a facut o prezentare a spitalului, accentuând partea cu „fondurile investite in ultimii ani“ si cât de bine arata spitalul acum. Dupa care, a vrut sa demonstreze la fata locului cum stau lucrurile. Peste tot, termopane, gresie si faianta, sali amenajate pentru ergoterapie (tratament ocupational al pacientilor care doresc sa practice pictura, olaritul ori alte arte si mestesuguri), chiar si o sala de agrement (club) dotata cu biblioteca si televizor, precum si o bucatarie comuna, in care bolnavii sa-si poata pregati singuri mâncare. Peste toate acestea domnea insa o liniste nefireasca pentru un spital de psihiatrie.


Bolnavii SPM


Directorul le-a explicat ca bolnavii au libertatea de a circula prin spital, nu mai sunt legati de paturi cum se intâmpla inainte (adica pe vremea regimului comunist – n.r.); acum, bolnavii agresivi sunt cel mult trimisi la izolare, intr-o camera speciala cu peretii capitonati, pâna când le trece criza. Dr. Ivantu le-a prezentat americanilor incaperea, iar acestia au aratat un deosebit interes. S-or fi intrebat si ei ce cauta oare caloriferul acela mare de fonta pe peretele capitonat? Sa fi fost oare loc de dat cu capul pentru cazul in care reforma spitalului ar fi esuat?


In cele din urma, au reusit sa identifice si câtiva bolnavi. I-au recunoscut in curtea spitalului, dupa pijamalele imprimate cu marca SPM (aplicarea insemnelor fiind absolut necesara, potrivit dr. Ivantu, pentru a-i descuraja pe angajatii care ar dori sa-si procure asemenea articole vestimentare de la locul de munca). Bolnavii stateau suspect de linistiti la soare sau la umbra, insiruiti pe banci sau in picioare. Erau ingrijiti, zâmbeau când treceai pe lânga ei si te salutau, iscodindu-te cu privirea. Un tânar s-a ridicat chiar de pe o banca si s-a indreptat spre directorul spitalului cu rugamintea „sa-mi dati si mie, domnu’ doctor, o mie de lei“. Generos, directorul s-a scotocit prin buzunare si i-a dat, nu o mie de lei, ci 2.500.


14 posturi vacante


Americanii au venit, au vazut si au plecat. Spitalul Poiana Mare a ramas cu problemele lui. Cu grija celor 377 de bolnavi, despre care autoritatile spun ca sunt bine tratati, in conditiile in care 67% din bugetul spitalului se duce pe salarii, iar 20% pe medicamente, dar si cu grija locurilor de munca. Pe de-o parte sunt angajatii care se tem ca ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, sa nu mai aiba vreo revelatie si sa dispuna iar inchiderea spitalului si, pe de alta parte, sunt cele 14 posturi vacante de specialisti pentru care nu exista candidati.


Bani exista


O zi de spitalizare la Poiana Mare costa, potrivit managerului Dumitru Ivantu, 710.000 lei. In functie de aceasta, s-a stabilit un buget pentru anul 2006, de aproximativ doua milioane de dolari, la care se adauga si sumele, deloc de neglijat, de sute de milioane de lei, investite de Ministerul Sanatatii pentru modernizarea sectiilor spitalului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS